- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Анализа: 100 милиона радника мораће да промени занимање до 2030. године

CC0 / Pixabay / Стрес
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Према истраживању консултантске куће McKinsey, које је обухватило осам великих економија – Кину, САД, Индију, Велику Британију, Француску, Шпанију, Немачку и Јапан – укупно 100 милиона радника мораће да промени занимање до 2030. године.
Порашће потражња за радницима виших квалификација, попут здравствених радника, СТЕМ занимања и слично, док ће опадати потражња за средње и нискоквалификованим радницима, попут радника у производњи или ресторанској индустрији.
Смањиће се потражња и за једноставнијим канцеларијским занимањима. А посебно би могли да буду тражени они који раде послове везане за зелену економију, ветроелектране, соларне панеле и слично, с обзиром на то да најразвијеније земље планирају велика улагања на том подручју.
Већина развијених економија суочава се са старењем становништва, па није тешко предвидети да ће и у будућности расти потражња за медицинским особљем, његоватељима, асистентима у кући и свим осталим занимањима везаним за помоћ старијим особама.
С друге стране, видљиво је да се трговине све више аутоматизују, више чак ни у Хрватској није атракција видети самоуслужну благајну, а у свету постоје и потпуно аутоматизоване трговине, без особља. Из свега тога је јасно да ће се смањити потреба за радницима у трговини, пише Телеграм.
Хоће ли се у будућности радити од куће или у канцеларији ? Одговор је – комбиновано. Према истраживању, предвиђено је да би у напредним економијама око четвртине радне снаге могло да ради од куће у распону од три до пет дана седмично.
Наравно, постоје послови код којих је могућност рада на даљину врло мала, а обично се ради о ниже плаћеним пословима који су на удару аутоматизације. Међутим, хибридни рад, комбинација рада у канцеларији и од куће, за велики број радника постаће уобичајен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала