- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Цела Србија прича о њима: Невероватан снимак из чачанске учионице са моћном поруком

© Фото : Скриншот/ТвитерЂаци Гимназије у Чачку који је певају у учионици
Ђаци Гимназије у Чачку који је певају у учионици - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Школска слава Свети Сава добила је још једну химну. Снимак ђака Гимназије у Чачку који је певају у учионици запалио је друштвене мреже. Како Спутњик сазнаје, реч је о песми „Мома“ за коју је текст написала Дубравка Угарковић. Дело је у настајању, али су га талентовани ђаци отпевали у свом аранжману.
Годинама огледало Гимназије у Чачку, школски хор је преко ноћи постао популаран широм земље захваљујући сјајном извођењу композиције, али и топлом односу са професорком Мирјаном Јаневски који на снимку не може да се не примети.
Гимназија одувек има хор, али од кад је она преузела диригентску палицу певати у њему ствар је престижа. У почетку су наступали само за интерне потребе Гимназије, на Светог Саву и током свечане доделе диплома матурантима, а онда су певачи дали сјајан предлог.
„Пре неколико година појавила се једна веома талентована група која је предложила да мало проширимо репертоар. Град је чуо за нас, од тад наступамо на свим манифестацијама, и ван Чачка. Певамо традиционало за Богојављенску ноћ, наступали смо и на рок фестивалу „Прича“ са „Рибљом чорбом“, певали "Погедај дом свој Анђеле". Имали смо и наступ у Првој београдској гимназији, били смо њихови гости, а прошле године смо радили песму „Златни дан“. Све похвале дали су нам и Бисера и Васил Хаџиманов“, каже професорка.
Песма „Мома“ има љубавну тематику, мома чека драгана да се врати из боја, а он јој саветује да се моли Светом Сави, "да га спасе и избави". Професорка је чула на једној књижевној вечери. Морала је добро да се помучи да до ње дође.
„Никако да дођем до нота, ни до снимка, трајало је, а онда сам сазнала да је постављена само та главна мелодија. Само смо добили инструкције како треба и неки снимак са Дана духовне музике у Овчар бањи, на основу тога дошла сам на идеју да песму поделим по гласовима. Деца су је прихватила са одушевљењем, имала сам идеју да буде из нижег тоналитета, али њихов капацитет је много већи. Такорећи за две пробе они су се уживели у песму и видите како то звучи“.
Хор Чачанске гимназије има 50 чланова, професорка каже да су деца изузетно талентована, али и да су врата школе широм отворена и за децу која похађају друге школе.
„Имамо једну девојчицу из Уметничке, из Техничке, па и из Музичке школе, код нас је деца похађају паралелно са Гимназијом“, каже професорка која је у Чачак дошла из Суве Реке код Призрена 1999. године.
Поред популарног репертоара, у хору који води заступљене су и етно и духовне песме.
Гимназијалци из Чачка одушевили Србију - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Гимназијалци из Чачка одушевили Србију/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала