- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милов антицивилизацијски удар на Удружење новинара Црне Горе због награде Спутњику

© Sputnik / Наташа МилосављевићНаграда Спутњику
Награда Спутњику - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Награде које је Удружење новинара Црне Горе, поводом Дана новинара, дало сајту Спутњика, постухумо Дарји Дугиној и Споменицу Савезу новинара Русије изазвало је оштру реакцију посланице ДПС-а Неле Савковић Вукчевић. Она је Удружење новинара назвала “бастионом антицивилизацијског дјеловања и најгоре пропаганда”.
Предсједник Удуржења новинара Тихомир Бурзановић је поднио кривичну пријаву против посланице ДПС-а. Коментаришући ставове Неле Савковић Вукчевић, књижевник Милутин Мићовић каже за Спутњик да су они антидемократски, антицивилизацијски и да су убијање истине.
“Та бука из ДПС-а поводом награда Спутњику и Дарји Дугиној је антидемократска , антицивилизацијска и служи убијању истине. Није то никакво изненађење од ДПС-овске Црне Горе. Они заговарају једну идеологију која разара сопстевни народ, сопствену историју, културу, памћење и традицију. Они се негативно односе према свему ономе што је изнутра градило Црну Гору, то је један апсурд. Други апсурд је европски, јер сада се одједном дискриминишу медији и разгласје, другачије виђење и мишљење, то је оно што директно демантује и оповргава саму демократичну традицију Европе”, каже Мићовић за Спутњик.

Запад у служби понижавајућег једноумља

Наш саговорники истиче да смо свједоци једног чуда новог времена у којем се сав Запад ставио у службу понижавајућег једноумља.
“Конфликт у Украјини је велики геополитички конфликт, са многим слојевима, од историје, културе, економије, интереса разних, око ресурса тако да онај човјек који прихавати медијско једноумље сам себе искључује из истине. Овдје је иронија да неко не гледа својим очима и да не мисли својом главом. До тога је дошло не само у Црној Гори, већ и у читавој Европи. А Црна Гора таквим понашањем компромитује своју истинску слободраску традицију која је исказана кроз љубав према руском народу и Русији, која се највише заложила да се призна државност Црне Горе”, каже Мићовић.
Он истиче да кад је реч о новинарима који су под утицајем ДПС-а, чиновницима и посланицима те партије, врхунски је апсурд како функционише њихова памет, како ликвидирају демократске принципе, са којом самоувјереношћу служе тој идеологији и како слушају своје газде.
“Њихово понашање вријеђа елементарну памет и етику. У ствари ту нема никакве етике, ријеч је о бруталном најопримитивнијем прагматизму гдје нестаје човјек и његово достојанство. Када се говорило о слободи медија увијек се инстистирало да се чује и друга страна, али по њима сада не треба да се чује друга страна приче, јер је унапријед осуђена, а осуђена је од оних који су испланирали рат у Украијини, који је цивилизацијског карактера, он је судар монструозне прагматичности цивилизације које је навикла да влада свијетом, да разара друге народе, друге културе, тако да је Црна Гора ушла у тај апсурд, једноумље и перцепцију, што је изван сваког поимања. Јер све има само једну интерпрентацију, што је неприхватљиво и људски, и демократски”, наводи Мићовић.

Имати своје очи и уши

Он истиче да смо сви укључени у тај конфликт, али треба да размислимо о нашем виђењу тог сукоба и да све ускладимо и са етиком својих предака и своје историје.
“Имати своје очи, своје уши, своју главу, своју ријеч, то је у Црној Гори било прво и основно. Ко тога нема он није бројан ни у људе”, каже Мићовић за Спутњик.
У свом саопштењу, поалсница ДПС-а Нела Савковић Вукчевић се обрушила на Удружење новинара Црне Горе.
"Невладина организација Удружење новинара Црне Горе, која је у свом називу злоупотријебила професију новинара и чињеницу да је регистрована у нашој држави, заправо је бастион антицивилизацијског дјеловања, и најгоре пропаганде која је протјерана са европских простора, зато што промовише рат и убијање", поручила је Савковић-Вукчевић у саопштењу.
Нелу Савковић-Вукчевић подржали су овим поводом шеф Клуба посланика ДПС-а Данијел Живковић, порпарол ДПС-а Милош Николић, као и посланица УРЕ Божена Јелушић.
Како је изгледала додела награда Спутњику у Подгорици, погледајте у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала