- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пилић за Спутњик: Због Новака је моја душа испуњена – највећи је свих времена!

© AP Photo / Ng Han GuanНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Историјски успех Новака Ђоковића у Аустралији, освајање јубиларне 10. титуле у Мелбурну, укупно 22. гренд слем трофеја у каријери, као и повратак на прво место, испратио је и његов некадашњи учитељ Никола Пилић. Легендарни хрватски стручњак јавио се Спутњику из Опатије, поручивши да је Србин без премца и да је највећи играч у историји тениса.
Никола Пилић повукао је паралелу између Новакова два последња одласка у Аустралију, поручивши да су после убедљиве победе над Грком Стефаносом Циципасом у финалу (6:3, 7:6, 7:6), ствари дошле на своје место.
Прошле године Аустралија се према српском тениском асу понела као према најгорем криминалцу. Отеран је, прогнан, а све због тога што није вакцинисан. Одузето му је право да освоји трофеј, тамо где му нико ништа не може. Пуних годину дана је чекао и дочекао освету. Ону праву, истинску, тамо где се он бори и где је најбољи - на терену.
© AP Photo / Mark BakerНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Новак Ђоковић
Прошетао се Новак Ђоковић до јубиларне 10. титуле у Мелбурну, који је практично његова дневна соба. Сви су осетили олакшање после оног његовог препознатљивог крика који је значио "кидање окова", а међу њима је и његов тениски учитељ Никола Ники Пилић. Он је за Спутњик поручио да је Ђоковић прешао трновит пут и да је показао шампионски и челнични карактер.
„Слушајте, моја душа је била испуњена, с обзиром шта се све Новаку догодило прошле године. Ја сам и пре ове победе у Мелбурну, у последњих 18 месеци, тврдио да је он најбољи играч свих времена, што је он и доказао. Осим тога, и Стефанос Циципас је рекао да је он најбољи свих времена који је држао рекет у руци. Јако ми је драго, емоционално је за њега то било изузетно важно. Није ни чудо што је Ђоковић рекао да му је то најтежа и најдража победа коју је остварио, с обзиром на то шта му се прошле године догодило. Срамотна и морбидна, политика премијера Мелбурна“, рекао је Пилић.
Хрватски стручњак, који је сарађивао са Ђоковићем док је крчио пут ка бесмртности, нема дилему око тога да је српски и светски број један испред Рафаела Надала и Роџера Федерера. Иако су Рафа и Новак изједначени по броју највећих титула - 22, Ђоковић има далеко више недеља од Шпанца проведених на врху, бољи међусобни скор, више освојених Мастерса и трофеја укупно.
„Апсолутно јесте. Највећи је икада! Када се ставе бројке на сто и када се види шта је Новак направио и како је направио. Па ја сам рекао још ранје да ту нема дилеме, да је дефинитивно највећи. Још након Мастерса у Торину сам рекао да је он апсолутно најбољи. Нисам ни знао да ли ће освојити или неће освојити, када све погледате колико је недеља број један, то је преко седам година, погледајте шта је добио и колико је добио. Без обзира, ја могу да будем субјективан, али нисам јер бројке показују на терену и на столу да је он најбољи свих времена“, пуне душе и пуног срца поручује из Хрватске Пилић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СПОРТ
Од трауме до освете, од израза лица Била Гејтса до Срђанове песме – мреже се „усијале“ због Ђоковића
Видело се у Мелбурну колику глад за трофејима и успехом и даље поседује Новак. Уследило је емотивно пражњење после дизања јубиларне 10. гренд слем титуле у Мелбурну. Пилић нема дилему да ће 35-годишњи Београђанин додатно померити границу и да ће у своје витрине ставити још који најважнији трофеј.
„Прогнозе је јако тешко давати. Може се давати прогноза, али под претпоставком да је он здрав. И сигуран сам да ако буде играо две три године, да сигурно постоји шанса да освоји још два-три гренд слема. Али, под претпоставком да Новак буде здрав. Морамо да знамо да Надал има 36, да Новак има 35 година, и да су то већ године где сигурно ће отићи и један и други пар милиметара доле, можда ови млади направе пар милиметара горе. И то ће бити борба. Међутим, Новак је најбољи, и ако је здрав, сигурно је да има потенцијала да освоји још неколико гренд слемова у наредних 24-36 месеци“, прогнозира Пилић.
За крај смо се са Пилићем дотакли и повреде. Новаков тренер Горан Иванишевић поручио је на конференцији после освајања титуле да би се 97 одсто играча повукло са турнира после онога што је показала магнетна резонанца, али то не важи за Новака Ђоковића. Пилић поводом тога каже.
„Добра је ствар што није тренирао између мечева. Ни не треба да се тренира на великим турнирима. Можете једино да се загрејете када имате меч од три, три и по сата. Следећи дан, све што можете евентуално је да пола сата ударате лоптице. Мислим, не треба вам ништа. А Новак? Па његова жеља да освоји турнир је била толико велика да, без обзира шта је магнетна резонанца показала, он је то желео и то му је успело“, закључио је Никола Пилић.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СПОРТ
Новак Ђоковић – „монструм“ кога сте хранили неправдом
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СПОРТ
„Јесам гурао нос где није место – и део људи ће ме осудити јер сам из Србије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала