Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови пробни балон из Приштине: Објављен нон-пејпер — шта ако Београд и Приштина одбију Европу

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Путокоз Приштина Београд
Путокоз Приштина Београд - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Приштина може да изабере да не формира ЗСО и да се у потпуности повуче из споразума из 2013, али тада мора да сноси последице поништавања досадашњих достигнућа — слободно кретање, позивни број +383, интеграцију северног дела и контролу два административна прелаза са Србијом, наводи се у новом нон-пејпер документу који је објавио „Албанијан пост“.
Аутор документа, према тврдњама портала, западни је дипломата који је дубоко укључен у процес нормализације односа између Београда и Приштине, и у њему је, како се наводи, оштрим и нимало дипломатским језиком стављено до знања шта ће једна и друга страна изгубити ако напоре Запада буду опструисали и намерно одлагали.
Према документу, самопроглашено Косово „не може да тежи да настави да ужива апсолутну заштиту западног света, који је од виталног значаја за његово постојање, и да истовремено оклева да прихвати западне напоре за трајни мир“.
На другој страни, према писању албанског портала, Србија „не може истовремено да тежи да настави да ужива у финансијским, економским и политичким предностима постојећих споразума и подрива напоре Запада за трајни мир“.
Према писању „Албанијан поста“, документ „јасно ставља до знања Србији да је рецепт за катастрофу коцкање лажним надама да ће се једног дана, у будућности, НАТО и ЕУ урушити“, чиме би се, како је наведено "омогућила поновна окупација Косова”.
Документ има шест страна, подељен је на 11 засебних делова и има више од 20 подтачака.

„Динамика напред – неуспех није опција“

Према изворима портала, документ је више фокусиран на разјашњавање последица непотписивања основног споразума подржаног европским предлогом, него што објашњава евентуалне користи.
Један од најважнијих делова документа насловљен је „Динамика напред – неуспех није опција“ и у њему се наводи да Европска унија и Запад више немају намеру да буду посматрачи у „тактици одлагања“.
У документу пише да ако Приштина, или Београд, не буду конструктивни партнери и не потпишу споразум, онда „то значи заустављање процеса интеграција и потенцијални преокрет односа са ЕУ и користи које то са собом носи“.
Због тога ће, наводи се, на следећем састанку стране „бити обавештене о озбиљним последицама уколико предлог буде одбачен“, а западне земље ће без оклевања почети да користе „штапове“, јер би свако оклевање могло да се протумачи као недостатак посвећености.

Одређивање јасног датума потписивања

Још један хитан потез биће одређивање јасног датума за потписивање, пише „Албанијан пост“.
„Без одређеног датума, трајно одуговлачење, кашњења и блокаде ће поново управљати/доминирати процесом, исмевајући немоћ Европе и западног света“, наводи се у документу, уз објашњење да је то разлог зашто се Запад тако снажно ангажовао, јер је „алтернатива горе реченом прихватање да западни свет нема утицаја”.
Документ такође предвиђа да уколико „шатл дипломатија“ не буде имала жељени ефекат, онда се „европска конференција чува као последњи напор“.
„Ако стране буду оклевале, организоваће се европска конференција (по узору на прошла искуства) као последњи покушај да се стране убеде“, наводи се у документу.
У документу се помиње и Заједница српских општина и понавља да она представља неотуђиву обавезу Приштине и наводи, као и да „политички представници Косова, цивилно друштво и истакнути појединци и организације морају да буду део будућих суштинских свеобухватних дискусија усмерених на проналажење консензуса о прихватљивом моделу за ЗСО која је предвиђена Споразумом из 2013. године".

Спровођење споразума и ЗСО два одвојена процеса

Оснивање Заједнице српских општина и основни споразум, према овом документу су два одвојена и паралелна процеса која се не спајају.
У тачки „Динамика напред – приступ на више колосека“ наводи се да „спровођење свих претходно постигнутих споразума (укључујући и ЗСО) и актуелни европски предлог јесу и треба да се третирају као два одвојена процеса, олакшана на два паралелна пута“ .
Први пут, стоји у документу, представља „спровођење свих претходних споразума“, док је паралелни други пут, европски предлог.
Поводом захтева Приштине за гаранцију признања од пет земаља ЕУ које не признају самопроглашено Косово, у документу је утврђено да је немогуће дати такву писмену гаранцију, пошто је свака од држава суверена у својим одлукама, али се наводи и да је познато да су свих 27 земаља чланица ЕУ за европски предлог.
Документ ипак нуди позитиван сценарио у овом правцу, наводи „Албанијан пост“.
„За неке од ових држава сагласност Србије на европски предлог довољан је основ да се односи са Косовом одмах подигну на пуне дипломатске споразуме“, наводи се у документу у делу у којем се појашњава став петорке која не признаје самопроглашено Косово.
Део овог нон-пејпера је помињање примера Француске и Немачке и како су ове две некада непријатељске државе пронашле трајни мир.
Како произилази из документа, пре 2030. године нема говора о споразуму који има „признање у центру”, како претпоставља премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
На једној од страница документа појашњене су и предности за Приштину и Београд ако буду конструктивни и пристану на потписивање споразума, који има за циљ трећи споразум који значи „међусобно признање“.
За Приштину се каже да ако потпише и успостави ЗСО у два одвојена процеса, онда „откључава процес интеграције у НАТО и ЕУ и почиње да добија средства и инвестиције у вези са процесом интеграције“, такође, стиче регионалну повезаност и укљученост у све програме ЕУ који ће на значајан начин утицати на економију покрајине.
Како се наводи, европски предлог би за Србију представљао први међународно признати документ у коме би Србија прихватила да су „Косово и Србија две одвојене правно-политичке реалности које подлежу принципима управљања према међународном праву“.
Исто тако, Србија би признала да „не може да тражи право да заступа или делује у име друге стране (Косова), пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала