- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит пред британским парламентом: Немам тајни договор с Додиком, кључни проблем у БиХ одлив мозгова

© AP Photo / Michael SohnВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Такозвани високи представник у Босни Херцеговини Кристијан Шмит саслушан је данас у Вестминстерској палати испред Комитета за спољне послове парламента Велике Британије, где је говорећи о политичкој ситуацији у БиХ, оценио да је тренутно највећи проблем формирање власти у БиХ, истичући да није тачно да има тајни договор с Милорадом Додиком.
"Драго ми је да се ствари крећу. Постоји динамика коју нисмо имали прошле године јер смо имали блокаду из РС, посебно Милорада Додика, тада члана Председништва БиХ. Вратили су се у институције. Одржани су избори. Нисам сигуран да је ЦИК могао да детектује све проблеме. Коалиције се успостављају, прошле седмице формирано је ново Веће министара. Њу чине Осморка, ХДЗ и СНСД", рекао је Шмит, пренео је Кликс.
Нагласио је да је тренутно највећи проблем формирање власти у Федерацији БиХ.
"Изазовно је формирање власти на нивоу ФБиХ, али недавно је усвојен буџет. Што се тиче кандидатског статуса за ЕУ, не сматрам да је ово питање за дискусију у Великој Британији, али морам рећи да је БиХ додељен кандидатски статус у децембру. То није почетак преговора и постоји још много тога да се уради. Надамо се да ће ово донети неку промену у посвећености ка европским интеграцијама", поручио је Шмит.
На питање да ли међу грађанима БиХ постоје поделе, Шмит је одговорио како су те поделе више заступљене међу политичким елитама.
"Не бих рекао да постоји подела међу конститутивним народима и осталима већ међу политичком класом. Они играју игру етнонационалистичких наратива. Имамо озбиљне одлуке Европског суда за људског права које су у супротности са дискриминацијом која постоји. Оне још нису примењене. Надам се да ће моментум евроинтеграција моћи да унапреди ситуацију. Кључни проблем је драматичан одлив мозгова из ове земље", истакао је Шмит.
На питање председнице Комитета Алише Кернс, које је мере донео и "зашто су оне контроверзне", Шмит је поновио да је покушао да направи три ствари.
"Уставни суд је одлучио да се одлуке Европског суда морају прво спровести на нивоу државе, а онда на ентитетима. Покушао сам три ствари. Прва је да се избори уопште и организују, што се односи на буџет за организацију избора. Ту сам донео одлуку. Такође, нисмо имали Уставни суд на нивоу Федерације БиХ зато што три године судије нису именоване", објаснио је он.
Он је додао да је, како је рекао, дисфункционалност у ФБиХ довела до тога да се није формирала нова влада, ново председништво ентитета.
"Фокусирао сам се на враћање функционалности и то се догодило. Урадио сам једну ствар, смањио сам могућност употребе виталног националног интереса. Морамо смањити утицај националног виталног интереса. Ако бих радио свој посао овде, а да ме не критикују, онда боље да тражим нови посао", додао је он.
Шмит каже да није његово да формира власт у БиХ , а осврнуо се и на доношење Бонских овлашћења против појединаца у БиХ.
"Волео бих понекад да сам као Педи Ешдаун. Он је то урадио у другачијем окружењу. То је укључивало јако присуство СФОР, међународних полицијских структура. Не бих искључио, али још то нисам урадио. Морамо да размислимо о финансијским, односно, економским условима санкција. РС није најбогатији део државе и потребан јој је новац", рекао је високи представник.
На крају, Шмит је говорио и о државној имовини и поручио да нема никакав договор са Додиком око тога.
"Све те приче о томе да сам постигао тајни договор с Додиком су бесмислице. Морам да донесем одлуке о државној имовини. Блокирао сам раније одлуке Народне скупштине РС које се односе на то. Нажалост, Додик игра игру у којој истиче да је државна имовина питање егзистенције РС. То је такође бесмислица", појаснио је Шмит.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РЕГИОН
Додик: Кристијан Шмит не само да се лажно представља, већ и безочно лаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала