- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта нас чека на пумпама после 5. фебруара | Енергија Спутњика

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICБензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Тема данашње емисије „Енергија Спутњика“ су могуће последице након што 5. фебруара, ступи на снагу забрана морског извоза нафтних деривата из Русије.
Идуће недеље, 5. фебруара, ступа на снагу забрана морског извоза нафтних деривата из Русије. Такође, чланице Г7, Европска унија и Аустралија сложиле су се 5. децембра да ће забранити коришћење осигурања, финансирања и посредовања из Запада за руску нафту која се транспортује морем, а чија је цена већа од 60 долара по барелу, као део западних санкција Москви да 5. фебруара постави две горње границе за руске нафтне производе, једну за производе који се продају с премијом у односу на сирову нафту, као што су дизел или гасно уље, и једну за производе који се продају по сниженој цени у односу на сирову нафту, као што је лож уље.
Међутим, већ пре 5. фебруара политичари из Г7 су се договорили да ће у марту преиспитати ниво горње границе цена руске извозне нафте. То ће бити касније него што је првобитно планирано. Запад жели да добије више времена за процену реаговања тржишта на ову меру.
Ове године цена барела сирове нафте је на лондонском тржишту, после две недеље раста пала прошле недеље за 1,1 одсто, на 86,66 долара. На америчком тржишту барел је појефтинио два одсто, на 79,68 долара.
Колико на цену нафте утичу све ове санкције ЕУ, Г7 и неких западних земаља у „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Томиславом Мићовићем, генералним секретаром УНКС (Удружења нафтних компанија Србије).
Поред тога по којој цени руске компаније сада продају сирову нафту и где ће преусмерити извоз деривата које су планирали у ЕУ кључна питања су, свакако, како ће се забрана извоза руских деривата одразити на европско тржиште горива? Прети ли Европи, заиста, несташица дизела и млазног горива? Какви су ефекти санкција на руски нафтни сектор на руске компаније и приходе руског државног буџета?
Саговорника Спутњика питамо и ко ће бити највише погођен, како ће ове нове мере утицати на глобалну економију али и мале земље, попут Србије, која увози сирову нафту.
Шта нас чека на пумпама после 5. фебруара | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала