- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

СЗО продужила међународну ванредну ситуацију због ковида 19 за још три месеца

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаЛечење ковид пацијената у Тамбовској области у Русији
Лечење ковид пацијената у Тамбовској области у Русији - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је продужила статус ванредне ситуације од међународног значаја за јавно здравље због ковида 19, која је на снази од јануара 2020. године, за још три месеца.
„Генерални директор СЗО је уважио препоруке Комитета у вези са текућом пандемијом коронавируса и закључује да вирус и даље представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја" наводи се у саопштењу СЗО издатом после састанка Међународног комитета за хитне случајеве у складу са здравственим прописима.
Експерти СЗО оцењују да је „пандемија ковида 19 вероватно на прелазној тачки“.
Секретаријат СЗО је изразио забринутост због наставка еволуције вируса у контексту неконтролисане циркулације САРС-ЦоВ-2 и слабијег извештавања држава чланица о подацима у вези са обољевањем, морталитетом и хоспитализацијом и поновио важност благовремене размене података, ради усмеравања текуц́ег одговора на пандемију.
Комитет је саопштио да се пандемија ковида 19 вероватно приближава тачки преокрета.
"Постизање виших нивоа имунитета становништва на глобалном нивоу, било путем инфекције или вакцинације, може ограничити утицај САРС-ЦоВ-2 на морбидитет и смртност“, наводи се у саопштењу и додаје да нема сумње да ће овај вирус остати трајни патоген код људи и животиња у догледној будућности.
Иако је „елиминисање овог вируса веома мало вероватно, ублажавање његовог разорног утицаја на морбидитет и смртност је достижно и требало би да и даље буде приоритетни циљ“, саопштила је СЗО.
Комитет СЗО је препоручио развијање „алтернативних механизама“ за наставак борбе против ковида, након што се ПХЕИЦ укине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала