- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Детектована вода у прстеновима јединственог небеског тела у Сунчевом систему

© Фото : NASA/JPL-Caltech/IPAC Илустрација астероида 3200 Паетон
Илустрација астероида 3200 Паетон - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
У октобру 2022. „Џејмс Веб“ је посматрао како кентаур Чарикло, сићушни прстенасти астероид, помрачује звезду. Овај догађај, назван окултација, био је први који је „Веб“ уочио. На крају месеца, Веб се поново окренуо Чариклу и забележио још једну победу: астрономи су уочили јасне знаке воденог леда, чије се присуство до сада само наговештавало.
Ова запажања ће водити астрономе да боље разумеју природу и понашање сићушних тела у спољашњим крајевима нашег Сунчевог система.
Иако је највећи те врсте, „Чарикло“ је и даље премали и предалеко да би га чак и телескоп могао директно фотографисати. Уместо тога, астрономи су одлучили да посматрају окултацију.
„Ово је био први покушај окултације звезда ‘Вебом‘“, написао је Насин тим у саопштењу.
„Много је напорног рада уложено у идентификацију и прецизирање предвиђања за овај необичан догађај. Осамнаестог октобра 2022. ‘Чарикло‘ и његов систем од два прстена укрстили су се испред звезде. Користећи ‘Вебову‘ блиску инфрацрвену камеру, астрономи су пратили сјај звезде сат времена. Добијени подаци показали су два пада у сјају звезде као што се очекивало: када су прстенови астероида први пут сакрили звезду када је помрачење почело, и поново када је последњи од његових прстенова обавио окултацију.“
„У овом најновијем истраживању, астрономи су поново уперили Веба у Чарикло. Овог пута су користили инструмент телескопа за мерење сунчеве светлости коју рефлектује Чарикло и његова два прстена. Добијени спектар је показао три апсорпционе траке воденог леда, означавајући прву јасну индикацију кристалног леда. Присуство кристалног леда вероватно указује да је ‘Чарикло‘ подложан сталном бомбардовању“, каже Дин Хајнс, астроном са Научног института за свемирски телескоп у Мериленду.
„Пошто високоенергетске честице претварају лед из кристалног у аморфна стања, откривање кристалног леда указује на то да систем ‘Чарикло‘ доживљава континуиране микросударе који или излажу нетакнути материјал или покрећу процесе кристализације“, рекао је Хајнс у саопштењу Насе.
Кентаури су мало проучена мала небеска тела која имају нестабилне орбите у спољашњем Сунчевом систему и показују карактеристике комета и астероида.
Полупречник „Чарикла“ је око 124 километра и то је највећи представник кентаура. Објекат је откривен 1997. године, а 2013. око њега је пронађен систем од два прстена, сваки широк неколико километара и орбиталних полупречника од 391 и 405 километара.
Ово је „Вебово“ прво запажање звездане окултације (када објекат у првом плану прође испред звезде са наше тачке гледишта на Земљи). Покретни објекат овде је „Чарикло“, мало ледено тело између Сатурна и Урана, а звезда је у центру.
Галактичко јато Абел 1775 и рендгенски зраци  - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривен кисеоник у најудаљенијој галаксији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала