Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Британски амбасадор после дискусије у америчкој амбасади: Косово се обавезало на формирање ЗСО

© Sputnik / Дејан СимићПлакати у Северној Митровици
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот, поздравио је дискусију о ЗСО коју је организовао амерички амбасадор Џеф Ховениер у амбасади САД у Приштини. Абот је на друштвеним мрежама написао да се тзв. Косово кроз дијалог обавезало на успостављање ЗСО и да је сада на странама да се договоре о форми и времену њеног оснивања.
"Косово се кроз дијалог обавезало на успостављање СЗО и на странама је да се договоре о форми и времену", написао је Абот.
Абот је оценио да успостављање ЗСО није само међународна обавеза, већ и прилика за Србе "да буду саставни део Косова".
"Косово је мултиетничка земља и његове општине ће остати мултиетничке. Није у питању стварање моноетничких енклава", написао је Абот.

Ховенијер: Формирање ЗСО хитна и важна ствар, не кршити устав Косова

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поручио је након састанка у амбасади САД у Приштини да је оснивање Заједнице српских општина хитна и важна ствар и додао да су САД јасно ставиле до знања да ''не подржавају ниједан споразум који крши Устав Косова'', или који ''угрожава његов суверенитет, независност и мултиетнички карактер''.
Ховенијер је након састанка на тему формирања ЗСО рекао да САД очекују да ''Косово испуни своје обавезе'', пренео је портал Репортери.
На састанку су учествовали представници кабинета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и председнице тзв. Косова Вјосе Османи, представници две опозиционе странке, Демократског савеза Косова и Демократске партије Косова, председник Скупштине Гљаук Коњуфца, представници Српске листе и представници невладиних организација.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да није позван на састанак.
Министарска спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала навела је након састанка да треба одбацити сваки модел ЗСО који "омогућава Србији да подрива суверенитет Косова".
''Модел који омогућава Србији подривање суверенитета Косова морају да одбаце сви они који имају за циљ трајни мир и добросуседске односе у региону'', написала је Гервала на Твитеру.
Српска листа је данас на састанку о Заједници српских општина у амбасади САД у Приштини поновила да је формирање ЗСО обавеза Приштине преузата у форми међународног споразума, а затим ратификована у парламенту двотрећинском већином, те да је то институција потребна ради опстанка српског народа, а не било чији хир.
"Посебно је подвучено да је потребно да Заједница има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу у току преговора Београда и Приштине, те да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати јер је она потребна да буде кровна институција српског народа која ће штитити појединачна и колективна права нашег народа", наводи се у саопштењу Српске листе након састанка у Амбасади САД.
Представница невладине организације Нова друштвена иницијатива Милица Андрић-Ракић рекла је да се разговарало о три теме: како ће функционисати ЗСО, какве услуге ће нудити и како ће функционисати у оквиру правног система Косова.
''Учесници су изнели различите ставове, говорило је око 25 људи. Очигледно, на крају нисмо дошли до јединственог става'', рекла је Андрић-Ракић.
Учесник састанка из организација цивилног друштва који је, како преноси портал Репортери, желео да остане анониман рекао је да је, што се тиче разговора, најважнија чињеница да се ''све време само говорило о ЗСО у оквиру Устава Косова и одлуке Уставног суда'', и додао да је састанак протекао у конструктивном духу, али да су ''доминирали веома супротни ставови''.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала