- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чавушоглу: Парламент Турске не може да ратификује захтев Шведске и Финске за чланство у НАТО-у

© Sputnik / Максим ДурневМинистар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Парламент Турске не може у садашњим условима да ратификује протокол о чланству Шведске и Финске у НАТО-у, то је немогуће изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
„Министар иностраних послова шведске владе нам је дошао у посету. Био је у парламенту, састао се с представницима партија. Он је чуо да све партије саопштавају исто, да без испуњавања обавеза према нама ратификација није могућа. Због тога у садашњим условима не треба говорити о одобравању тог документа“, рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре с мађарским колегом Петром Сијартом.
Шеф турске дипломатије је нагласио да, „уколико Шведска испуни своје обавезе“, Анкара може да седне и да преговара са Стокхолмом.
„У овом тренутку, међутим, не можемо да подржимо чланство Шведске у НАТО-у“, рекао је турски министар.
Чавушоглу је, међутим, истакао да би Анкара могла у позитивном кључу да размотри чланство Финске у НАТО-у, уколико Хелсинки и Северноатлантска алијанса одлуче да се Финска пријави за чланство одвојено од Шведске.
„Од почетка процеса у вези с Финском ми смо рекли да на то гледамо позитивно. Поштовани господин председник (Ердоган) је то поновио недавно, на састанку с представницима омладине. НАТО, међутим, жели да процес двеју земаља (Шведске и Финске) иде паралелно. Те две земље се држе тог става. Ако буде донета одлука о одвојеним захтевима, како је изјавио наш председник, можемо позитивно да гледамо на захтев Финске“, рекао је Чавушоглу.
Према његовим речима, Турска у овом тренутку кандидатуру Финске за чланство у НАТО-у види у позитивнијем светлу него кандидатуру Шведске.
Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, 18. маја прошле године, предале генералном секретару НАТО-а захтеве за ступање у Алијансу. Захтеве Шведске и Финске нису ратификовале само две од 30 земаља – Мађарска и Турска. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да би Анкара могла да прихвати одлуку о чланству Финске у НАТО-у, која ће „шокирати“ Шведску.
Министар иностраних послова Шведске Тобијас Билстрем раније је изјавио да је због акције спаљивања Курана процес ступања те краљевине у НАТО обустављен, али је додао да се нада да ће договор с Анкаром бити постигнут на самиту шефова дипломатије земаља Алијансе који се одржава у мају, у Виљнусу.
Министар иностраних послова Финске Пека Хависто изјавио је да је могуће да се настави процедура ратификације захтева те земље за чланство у НАТО-у одвојено од Шведске, али је потом повукао своју изјаву.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СВЕТ
Ердоган обећава Шведској да ће бити „шокирана“ због одлуке о чланству Финске у НАТО-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала