Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европски парламент објавио нацрт извештаја о Косову

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Европски парламент објавио је нацрт извештаја о Косову коме се, између осталог, поздравља пријава Косова за чланство у Европској унији и договор о визној либерализацији за његове грађане и позивају државе ЕУ које нису признале Косово као независну државу да то учине.
У извештају се истиче значај преговора Београда и Приштине за даље европске интеграције Србије и Косова и позивају обе стране да се ангажују у том дијалогу, како би се постигао свеобухватни договор о нормализацији односа, заснован на међусобном признању и у складу са међународним правом.
Извештај позива на пуну имплементацију свих досадашњих договора, укључујући успостављање Заједнице општина са српском већином.
У извештају који потписује известилац за Косово, посланица зелених у Европском парламенту Виола фон Крамон, похваљено је усклађивање Косова са спољном и безбедносном политиком ЕУ, а посебно оштра осуда Русије и увођење санкција Русији и Белорусији.
Изражена је и подршка пријему Косова у Савет Европе и НАТО.
Нацрт извештаја о Косову прво ће бити представљен на Одбору за спољне послове, након чега тече рок од две недеље за евентуалне амандмане.
Након договора о тексту амандмана у оквиру посланичких група, усаглашени текст Извештаја поново ће се наћи пред надлежним одбором, како би након тога, у форми резолуције, био у упућен у Европски парламент на гласање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала