- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапан и НАТО јачају сарадњу: Токио оснива специјално представништво при Алијанси

© AFP 2023 / Toru HanaiЗаставице НАТО-а и Јапана
Заставице НАТО-а и Јапана - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Јапан намерава да формира засебно представништво при НАТО-у, саопштио је премијер Јапана Фумио Кишида након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом који борави у посети Јапану.

„Јапан формира независно представништво при НАТО-у. Разматрамо питање редовног учешћа на седницама Северноатлантског савета и састанцима начелника штабова Алијансе“, рекао је јапански премијер.

У саопштењу објављеном након састанка Кишиде и Столтенберга наводи се да ће Јапан и НАТО интензивирати напоре на размени информација. Такође се поздравља „намера Јапана да редовно учествује на састанцима Северноатлантског савета и седницама начелника штабова“.
Јапан у последње време активно шири сарадњу са Северноатлантском алијансом. Кишида је први јапански премијер који је присуствовао самиту НАТО-а (прошле године). Након тога је јапанско Министарство спољних послова донело одлуку да формира независно представништво при НАТО-у, односно да га одвоји од своје амбасаде у Бриселу и тиме повиси статус мисије.
Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да САД и НАТО покушавају да милитаризују азијско-пацифички регион, те да Алијанса жели да преузме водећу улогу.
Јенс Столтенберг у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СВЕТ
Операција Далеки исток: Столтенберг плаши Јапан Русијом, НАТО циља Кину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала