- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Америка први пут оптужила Русију за кршење споразума о смањењу стратешког наоружања

© Sputnik / Aleksei Filippov / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и САД на космодрому Бајконур
Заставе Русије и САД на космодрому Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Русија је прекршила Споразум о смањењу стратешког и офанзивног наоружања (СТАРТ) јер није дозволила америчким инспекторима да уђу у њена нуклеарна постројења, а такође је одбила да разговара о потешкоћама које су се јавиле у оквиру споразума, пише лист „Вол стрит џурнал“.
Како је прецизирано, у извештају Стејт департмента упућеном Конгресу наводи се да блокирање инспекција отежава контролу броја бојевих глава које је инсталирала Русија. Лист констатује да САД први пут оптужују Русију за кршење услова споразума.
„Међутим, у овој ситуацији ипак постоји могућност да се започне поновно поштовање споразума. Ми и даље високо ценимо његов значај“, рекао је неименовани високи званичних америчког Стејт департмента на који се лист позива.
Инспекције су први пут обустављене 2020. године због пандемије вируса корона. Међутим, у августу 2022. године Сједињене Америчке Државе су објавиле да су спремне да наставе са проверама. Међутим, Москва је обавестила Вашингтон да привремено повлачи из инспекцијских активности према Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) своје објекте који подлежу инспекцијама према овом споразуму. Министарство спољних послова Русије образложило је одлуку чињеницом да због санкција руски стручњаци нису могли да спроведу инспекције у САД. Инспекције нуклеарних објеката један су од главних услова Споразума СТАРТ. Од потписивања споразума стране су извршиле 328 међусобних инспекција.
Споразум између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу. Овај споразум заменио је Уговор о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и, након ступања на снагу, заменио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године. Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. разменили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу Уговора на пет година. Споразум истиче 2026. године.
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
РУСИЈА
Рјабков: Супроставићемо се САД свим расположивим средствима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала