- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјинска војска тражи 200 ловаца - желе Ф-16, "рафале" и "грипене"

© AFP 2023 / STEPHANE DE SAKUTIN Француски авион Рафал на палуби носача авиона Шарл де Гол на Средоземном мору
Француски авион Рафал на палуби носача авиона Шарл де Гол на Средоземном мору - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Украјинска војска је израчунала да им је потребно око 200 вишенаменских авиона, западне производње да се супротставе Русији, пише "Украјинска правда", позивајући се на званичног представника команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јурија Игната.
Игнат је истакао да је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине неколико пута слабије од руског Ратног ваздухопловства по броју борбених авиона.

"Осим тога, ми смо инфериорни и у технологијама. Дакле, потреба је озбиљна. Треба формирати до пет бригада тактичке авијације са једним типом вишенаменског авиона, западне производње. Сада се утврђује који ће то бити тип", објаснио је он.

Како наводи "Украјинска правда", пет бригада тактичке авијације има око 200 авиона.
"Тренутно је Ф-16 највероватнији кандидат за замену старих совјетских авиона, јер за то постоје одређени објективни разлози. И то није индивидуална одлука, у току су консултације са партнерима", рекао је представник украјинског Ратног ваздухопловства.
Он је фазни прелазак на нови вишенаменски авион назвао потребом, али је додао да Украјина „не може да добије све одједном“.
Заузврат, украјинско издање „Зеркало недели“ цитира Игната да, иако је приоритет за Украјину добијање америчких Ф-16, као опције се такође разматрају француски борбени авиони "рафал" и шведски "грипен".
Јуче је француски председник Емануел Макрон саопштио да не искључује могућност предаје авијације Кијеву. Међутим, амерички лидер Џозеф Бајден је такву могућност одбацио.
Француски ловци Рафал слећу на носач авиона Шарл де Гол - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Специјална операција у Украјини
Макрон не искључује слање авиона у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала