- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: САД спремне да примене конвенционално и нуклеарно оружје за заштиту Јужне Кореје

© AP Photo / Alex BrandonАмерички министар одбране Лојд Остин
Амерички министар одбране Лојд Остин - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе посвећене су обуздавању Северне Кореје применом читавог низа средстава, међу којима су и нуклеарна, изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин.
„САД су чврсто посвећене обуздавању, што укључује читав спектар одбрамбених средстава које су на располагању САД, укључујући наше конвенционалне и нуклеарне способности, као и противракетну одбрану“, рекао је Остин на конференцији за новинаре у Сеулу, говорећи о посвећености САД одбрани Јужне Кореје.
Остин је навео да је Северна Кореја 2022. године извела невиђен број провокација.
Јужнокорејски министар одбране Ли Џонг Суб и Остин осудили су дејства Северне Кореје, укључујући лансирање ракета и беспилотних летелица.
„Током састанка, (министри одбране) оштро су осудили континуиране провокације и кршења резолуција Савета безбедности УН од стране Северне Кореје, укључујући лансирање ракета и недавне упаде беспилотних летелица“, наводи се у саопштењу издатом након састанка.
Како се наводи, САД и Јужна Кореја су се договориле да заједно са међународном заједницом наставе да заузимају чврст став против „свих даљих провокација Северне Кореје“.
Такође се додаје да су се Јужна Кореја и САД договорилe да прошире обим заједничких војних вежби током 2023. године.
Министри су се сложили да треба узети у обзир промене у области безбедности, укључујући недавне потезе Северне Кореје у вези са њеним нуклеарним и ракетним програмима.
Осим тога, Вашингтон и Сеул су се сложили да се блиско консултују о размештању америчког стратешког наоружања на Корејском полуострву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала