- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

И „десетка“ и „чистач“ – колико заправо Лукић може да помогне Митровићу?

© AP Photo / Andrea BressanuttiСаша Лукић
Саша Лукић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Много се говорило протеклих година да би Александар Митровић могао да добије српско друштво у Фуламу, пробао је то да буде Лазар Марковић, говорило се о Сергеју Милинковић-Савићу, а на крају је избор пао на још једно „дете Партизана“ – везисту Сашу Лукића.
Репрезентативац Србије договорио је трансфер у вредности од десет милиона евра из италијанског Торина, где је стигао чак и до статуса капитена, али је због жеље да напусти екипу изгубио ту привилегију током сезоне.
Италијански прволигаш му је већ довео замену у виду Ивана Илића из Вероне, тако да ће Саша Лукић моћи да потпише уговор на три и по године по коме ће зарађивати два милиона евра по сезони.
Лукић је стигао у Партизан 2009. године, а најпре се „калио“ у Телеоптику где је за две сезоне у трећој лиги сакупио 21 наступа и постигао три гола. За црно-беле је дебитовао 2015. на утакмици са Новим Пазаром (1:1) после чега је постао стандардни првотимац, чак је носио и капитенску траку.
Сјајне партије и потенцијал препознао је Торино који га је довео 2016. године. У првој сезони није могао да се избори за минутажу па је ишао на позајмицу у шпански Леванте где је одиграо 16 утакмица.
Како су пролазиле године, Лукић је бивао све искуснији и његови минути у Италији су се повећавали. Србин је тако постао неизоставни фактор у игри „Бикова“ за које је већ забележио преко 150 наступа иако су му тек 26. За репрезентацију Србије недавно у Катару је одиграо све утакмице у групној фази на Светском првенству.
За Лукића важи да може да игра било где у везном реду. Саша слови за фудбалера који има изванредне техничке способности, окушао се и као класична „десетка“, а не либи се ни да погађа и асистира.
Са солидним дефанзивним бројкама, посебно у ваздушним дуелима, могао би да буде алтернатива и за незаменљивог Португалаца Палињу, мада је по стилу игре најближи класичној „осмици“, позицији коју држи Харисон Рид (28) па је извесније да се Енглез пресели на клупу.
Очигледно је да је Лукић много квалитетнији од енглеског везисте. Његов проценат тачних пасова и дугачких лопти је много бољи него Ридов. Иронично, управо те две ставке су биле некад највеће оружје Енглеза. Оно у чему су подједнаки су дуели и креирање прилика.
Иако има 26 година, Саша Лукић још није достигао врхунац, који би могао да уследи у Премијер лиги. Приде је искусан „пеналџија“ који је у протекле две сезоне извео сва четири једанаестерца и погодио их.
Нема сумње да је Саша Лукић велико појачање за Фулам. Тим Александра Митровића жуди за квалитетним везистом који може да игра на више позиција и који се уклапа у све замисли тренера Марка Силве.
Сашина статистика је фантастична, а Харисон Рид после неколико година добија мало млађу и талентовану конкуренцију. Све набројане предности, плус цена од само десет милиона евра, као и дугорочан уговор, делују као добра опција за све стране.
Одлично је у целој причи прошао и Торино који ће новац од Лукића употребити за откуп Миранчука (Аталанта) и Николе Влашића (Вест Хем) који наступају на позајмици.
Иван Илић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СПОРТ
Бурно на „Чизми“ због младог Нишлије – у причи је и тандем тренера из Хрватске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала