Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Састанак о ЗСО одржан у Приштини без Куртија, огласила се америчка амбасада

© Tanjug / Зоран ЖестићЛого Заједнице српских општина
Лого Заједнице српских општина - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Разговори о Заједници српских општина који је иницирала амбасада САД у Приштини трајали су два сата а на њима су били присутни представници владе привремених приштинских институција, као и представници опозиционих странака и цивилног друштва. Састанку није присуствовао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јер није био позван.
Након састанка огласила се амбасада САД у Приштини која је на друштвеним мрежа,а истакла да се залажу за спровођење свих обавеза из дијалога.
„Данас смо одржали сесију о Заједници српских општина.Захвални смо свим заинтересованим странама што су поделили своје ставове и стручност. Настављамо да се залажемо за спровођење свих обавеза из дијалога“, навели су из амбасаде САД.
Са друге стране у близини зграде владе привремених институција у Приштини организован је протест против формирања Заједнице српских општина на ком су грађани истакли подршку премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију и његовој влади у, како су навели, противљењу оснивању ЗСО.
Из седишта Европске уније огласио се и портпарол ЕУ Петер Стано који је поновио да се Заједница српских општина мора форимрати.
„Став ЕУ по овом питању је познат, сви споразуми из дијалога морају бити спроведени без даљег одлагања и без икаквих услова. То важи и за оснивање Заједнице, што је законска обавеза за Косово“, рекао је Стано.
Курти је раније рекао да састанку о ЗСО коју организује Амбасада САД у Приштини присуствује председник његовог кабинета, као и министри владе.
„Ја нисам позван на тај састанак, али они који су позвани нека оду и разговарају о томе“, рекао је Курти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала