Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стејт департмент: Став о ЗСО јасан, не коментаришемо наводне дипломатске преписке

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Амерички Стејт департмент саопштио је данас, поводом навода да САД блокирају чланство тзв. Косова у Савету Европе док се не промени став о Заједници српских општина, да је став САД у вези са ЗСО јасан, али да не могу да коментаришу наводну дипломатску преписку.
Из Стејт департмента су нагласили да је сада тренутак за успостављање Заједнице општина са српском већином, као што су то јуче и указали саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар.
Стејт департмент се огласио након што су, како сазнаје Танјуг, америчке амбасаде упутиле су заједничку ноту министарствима спољних послова појединих земаља чланица Савета Европе, у којој Вашингтон тражи да се питање чланства тзв. Косова у Савету Европе не ставља на дневни ред Комитета министра тог тела док Приштина не промени став о Заједници српских општина.
Како се наводи, Италија, Француска и Немачка деле став САД.
Према сазнањима Танјуга, САД сматрају да би промена става Приштине о ЗСО отворила пут за даље разговоре о предлогу основног споразума Београда и Приштине.
У Комитету министара Савета Европе сутра ће бити одржан састанак иза затворених врата о томе да ли ће захтев Приштине за чланство у Савету Европе бити прослеђен Парламентарној скупштини Савета Европе на изјашњавање.
Иначе, саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар у ауторском тексту за приштинску Коху истакли су да је време за оснивање Заједнице општина са српском већином и да је то правно обавезујућа међународна обавеза.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала