- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велики губици украјинске војске: Зашто у Украјини људе мобилишу и силом

© AP Photo / Vadim GhirdaУкрајински војници
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
На друштвеним мрежама све је више снимака који потврђују да се у Украјини људи мобилишу и силом - позив у војску уручују им на улицама, пијацама, па и на сахранама, а мобилишу се чак и инвалиди. Како кажу за Спутњик руски војни експерти, овај потез кијевског режима је јасан знак да украјинска војска тренутно трпи велике губитке.
На видео снимцима из Одесе, Кривог Рога, Дњепропетровска, који се могу видети на друштвеним мрежама, види се како се службеници украјинских војних комесаријата приликом уручивања војних позива изузетно агресивно понашају према људима: вуку их по земљи, заврћу им руке, увлаче у аутомобил и на силу одводе на лекарски преглед.
Ни у Закарпатју ситуација није ништа боља. Позиве у војску су делили на улицама, пијацама, у аутобусима...У месту Мукачово, на пример, пре неки дан је затворена цела пијаца а војници и полицајци су силом одводили у аутобус све људе који су изгледали као способни за војску. У Лавову су отишли корак даље: позиве за војску делили су ни мање ни више него на сахрани украјинског војника. Позив је уручен свим присутним мушкарцима, од којих је неколико одмах одведено у једну од војних јединица. Осим тога, у овом граду војни позив је уручен и човеку који нема обе руке од рођења.

Велики губици украјинске војске

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, ова ситуација се дешава јер је у украјинској војсци око 85 одсто војника недовољно обучено.
„Велики број невештих бораца украјинске војске нашао се на првој линији фронта током специјалне војне операције. Ови војници могу да се спасу или ако случајно преживе, или ако се предају. Овако једноставно гину. Украјина се надала да ће страни плаћеници, као и војна техника, помоћи да се избегну или минимизирају губици у сукобу против Русије. Међутим, све је испало сасвим супротно. Чак и квалификовани кадрови гину, а никаква техника не помаже“, објашњава саговорник Спутњика.
Тренутно, према речима стручњака, оружане снаге Украјине трпе велике губитке.
„То примећују и страни стручњаци. Они наводе да је око 157.000 украјинских војника погинуло. Онда се може претпоставити да је повређених три пута више. Међутим, постоје докази да се преко 350.000 људи води као нестало. Што се тиче војника који су се предали руској војсци, њих је око 10.000-12.000. Војска о којој је украјински министар одбране Алексеј Резњиков говорио летос престала је да постоји. Због тога се на територији Украјине сада мобилишу све редом. Они покушавају да окупе нове снаге у истом броју“, констатује Леонков.

Зеленски тера сопствени народ у смрт

На питање како украјинском председнику Владимиру Зеленском није жао да тера сопствени народ у смрт, руски војни експерт Виктор Литовкин каже да Украјина прати искључиво упутства Сједињених Држава.
„Због тога они насилно мобилишу сваког ко им се нађе под руком, не обраћајући пажњу ни на какве околности. Украјина је колонија САД и она зависи од Американаца. Зато је све више људи који не желе да иду у војску. Схватају да не бране Украјину, него интересе Сједињених Држава“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и Леонков. Према његовим речима, употреба силе од стране службеника украјинских војних комесаријата говори о томе да људи у Украјини више не верује руководству у Кијеву.
Мађарски медији раније су писали да се у Закарпатју спроводи највец́а мобилизација од почетка сукоба и да се то дешава због великих губитака Закарпатске 128. брдске јуришне бригаде код Соледара. Такође су писали да Служба безбедности Украјине забрањује рођацима погинулих закарпатских Мађара да их траже на друштвеним мрежама и говоре о њиховој смрти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала