- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађен бронзани штит који открива име непознате земље /фото/

CC0 / / Натпис на Урарту језику на клинастом писму
Натпис на Урарту језику на клинастом писму - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
У источној Турској пронађен је бронзани штит који је припадао краљу древне цивилизације у Малој Азији, а на њему натпис који открива име непознате земље.
Бронзани штит за који се верује да је припадао Аргиштију, једном од краљева народа Урарту, открио постојање земље назване Карини, исписане идеограмом КУР, што је знак земље, рекао је ванредни професор Орхан Варол са Универзитета Јузунцу Јил у Турској.
Урарту је било краљевство из гвозденог доба у од 9. до 6. века пре нове ере. Краљевство се простирало од северне Месопотамије до јужног Кавказа, укључујући територије данашње Јерменије и јужне Грузије. На свом врхунцу, Урарту је био најмоћнија држава у Малој Азији.
Према професору Варолу, већина урартских натписа се односи на војне походе и победе краљева, забележене на каменим блоковима као што су андезит, базалт и кречњак, или у стеновитим пределима.

„Добијамо и информације о ратовима и победама у Урартским борбама. У рукама краља или великог ратника, штит који је одиграо важну улогу у победи у рату, добија симболично значење и вредност и резбари се у клинопису“, рекао је професор.

Штит је широк 40 центиметара. Поред натписа, на његовој површини се налазе тачкасте и закривљене пруге. Артефакт садржи нове информације о Урартској експанзији током владавине краља Аргиштија, пише портал Аркеоњуз.
Од ране историје Краљевине Урарту, произведени су веома препознатљиви артефакти, укључујући стотине бронзаних појасева, заједно са штитовима, шлемовима, звонима, коњским ормама, накитом и керамичким и металним посудама различитих облика.
Многи од ових артефаката су исписани и украшени карактеристичним мотивима и сценама, који представљају различита божанства, краљевске ритуале, ловове и битке.
Детаљну студију о бронзаном штиту и Каринију ускоро ће објавити професори са Универзитета Јузунцу Јил.
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
ДРУШТВО
У Ираку откопана кафана стара 5.000 година са остацима хране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала