- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Случајно је сазнао да је – принц: „Хвала, бако“

© AFP 2023 / NHAC NGUYENЂорди Амат
Ђорди Амат - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Ђорди Амат је 30-годишњи шпански фудбалер који широј јавности није претерано познат. Додуше, играо је за Еспањол, Бетис, Рајо Ваљекано и млађе селекције Шпаније, а део каријере провео је и у Свонсију.
Никадa није био велика звезда и није од фудбала зарадио колико и његове много познатије колеге, али се то све преко ноћи променило. Наиме, Амат је сасвим случајно сазнао да је индонезијски принц и у наследство је добио тамошње острво и милионско богатство.

Хвала ти, бако

Амат је рођен у општини Канет де Мар на периферији Барселоне, а његови родитељи су из Kаталоније. Међутим, његова бака је са острва Сиау у Индонезији површине од око 160 квадратних километара.
На њему према последњем попису становништва живи нешто више од 45.000 људи.
„Знао сам да постоји могућност да због баке узмем индонезијско држављанство и то ми је увек било занимљиво због бакиних прича“, истакао је Амат у разговору за „Марку“.
У новембру прошле године, Амат, који тренутно наступа у малезијском клубу Џохор Дарул Тазим, коначно је постао држављанин Индонезије.
„Лакнуло ми је и био сам пресрећан. Знао сам да је неким мојим колегама тај процес трајао и по седам година“, открио је Ђорди.

Узео титулу принца

Међутим, Аматова бака није било каква Индонежанка. Она је даљи потомак индонезијског краља и била је принцеза острва које је у власништву његове породице, док је његов прадеда био владар већег дела полуострва.
Амат је сасвим случајно сазнао да је реч о власништву и титули којe се наслеђују. То га чини принцем, а узимањем индонезијског држављанства уклоњене су све препреке да Ђорди буде прокламован на ту позицију.
Осим тога, Амат је ове године дебитовао за Индонезију и за репрезентацију своје нове домовине одиграо је већ четири утакмице.
Саша Лукић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СПОРТ
Наплата на одложено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала