- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Џефри Сакс Србима: Део сте већине света која није увела санкције Русији - САД су могле да спрече рат

© AP Photo / Mark LennihanЏефри Сакс
Џефри Сакс - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Санкције Русији су увели САД и њени савезници. Али 150 земаља света, укључујући и Србију, су на другој страни“, рекао је Џефри Сакс у разговору за РТС. Он истиче да је рат у Украјини могао да се предвиди још пре 30 година и да је могао бити избегнут.
„Ви сте већина. Већина света није увела санкције Русији. Око 150 земаља света то није учинило. У режиму санкција су Америка и њени савезници. Дакле, САД, Канада, Велика Британија, Европска унија, Јапан, Кореја, Аустралија, Нови Зеланд, Сингапур. И то је скоро цела листа. Али 150 земаља света су на другој страни. Оне само желе да овај рат престане, не желе да заузимају стране у сукобу: за Русију или за Украјину“, рекао је чувени амерички економиста за емисију "Око магазин".
Говорећи о актуелној ситуацији у Украјини, Сакс истиче да је реч о сукобу две суперсиле и да је тај сукоб могао да се предвиди још пре 30 година, када су Сједињене Америчке Државе, након што је окончан Хладни рат, кренуле с проширењем НАТО-а.
„Многи су тада упозоравали: „Станите, немојте да изазивате нови хладни рат.“ Оно што је занимљиво јесте да су европски лидери у то време знали да је та идеја ужасна, многи од њих и даље су активни, али о томе не говоре јавно. То је гурнуло САД и Русију у овај сукоб. Крајем 2021. рат у Украјини могао је, али и морао је, да буде избегнут. Председник Путин изнео је неке примедбе са којима се ја у многоме слажем и које су биле разумне. На пример: „Немојте ширити НАТО на Украјину.“ Да се о томе преговарало, овај рат би био избегнут“, истиче он.
Он каже и да рат, сам по себи, није одговарајући начин да одговорите на НАТО претње, али и да је истовремено САД преусмерила милијарде долара за наоружање.
„То је разлог зашто је Украјина релативно ефикасно прегурала претходну годину, јер је Америка Украјинце наоружала до зуба. Без тога не би било рата. Рат не би био могућ. Не тражим изговоре за рат, али оно што говорим јесте да не треба тражити изговоре за крах америчке дипломатије, јер америчка дипломатија јесте крахирала. Кад је Путин изнео своје примедбе 2021. године, ја сам назвао америчке лидере и рекао: преговарајте како бисте избегли рат. Међутим, они су одбили да преговарају“, наводи Сакс.
Он је подсетио и на свој ангажман у Совјетском Савезу пре 33 године, када је био саветник Горбачова, економски саветник Јељцина, али и саветник украјинског председника Кучме.
Како каже, саветовао је обе стране, и зна да је пре више од 30 година Запад обећао да неће ширити НАТО ка Истоку ни за један инч.
„Али то обећање су прекршили, и када су то учинили паметни људи су знали да је то страховита грешка. Затим су они наставили да крше обећања и ширили НАТО даље ка Истоку, све даље и даље док се нису саплели о жицу са Украјином и Грузијом. Јер је Путин врло јасно рекао 2007. и 2008: „Станите, ово је наша црвена линија, престаните да претите проширењем НАТО-а. Ми не желимо војне базе у нашој близини, не желимо да будемо окружени НАТО-ом: Украјина, Румунија, Бугарска, Турска, Грузија, потпуно сте нас окружили у Црном мору“. Он је то објаснио. Требало је да знамо да то води у рат, али нисмо имали довољно осећаја“, рекао је он.
Упитан да ли ће Србија бити економски уништена ако одбије европски план за Косово, који неки зову ултиматумом, Сакс истиче да нико у данашње време не би требало да уцењује било кога.
Наводи да би било невероватно погрешно од Европске уније да уведе санкције како би покушала да диктира нечији одговор у веома компликованој дипломатској ситуацији.
„То је смешно, надам се да ћете нешто успети да учините. Не верујем да они то и могу, зато што је за тако нешто неопходна већина у Европској унији, где се одлуке доносе једногласно. Тако да нисам сигуран око тога. У пракси не бих бринуо, али, у принципу, то би био невероватно погрешан приступ“, закључује професор на Колумбија универзитету, који је недавно у Београду учествовао на дебати коју је организовао Центар за међународну сарадњу и одрживи развој Вука Јеремића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала