- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како је Запад вековима клеветао руске лидере

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Искуство клеветања руских лидера на Западу датира много векова уназад, цара Ивана Грозног и цара Павла I у различитим временима подвргавали су помахниталој русофобичној дискредитацији, изјавио је помоћник секретара Савета безбедности Русије Наил Мухитов.
„Пракса помахнитале русофобије има своје корене вековима уназад. Подсетимо се, на пример, како је Запад створио „црну легенду“ о ужасима почињеним за време владавине Ивана IV(Грозног)“, рекао је Мухитов у интервјуу "Росијској газети".
Према његовим речима, клеветајући, Запад намерно ћути о томе да је управо под њим, између осталог, успостављена Бојарска дума (скупштина великаша), а територија земље значајно проширена. Поред тога, под Иваном Грозним створена је Запорошка Сеч, која је имала функцију заштите граница; отворени су карантински пунктови коју нису дозволили да куга и колера уђу на територију Русије; штампање и бесплатно образовање појавили су се у парохијским школама, присетио се Мухитов.
Према његовим речима, сличној дискредитацији био је подвргнут и цар Павле I, који је намеравао да се супротстави Великој Британији.
"Напорима британске штампе и дипломатије у Европи се ширила гласина о његовом менталном поремећају. Али Павле I је лично допринео очувању државности најмање две земље - Швајцарске и Малте. Мислим на Италијански поход Суворова и пружање азила у Русији витезовима Малтешког реда након што је Наполеон заузео острво“, рекао је Мухитов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала