- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва: Западне организације „с муком“ потврђују злочине Оружаних снага Украјине

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска у подручју Изјума
Руска војска у подручју Изјума - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Западне невладине организације приморане су да нерадо потврђују ратне злочине украјинске стране, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је скренула пажњу на извештај међународне невладине организације „Хјуман рајтс воч“ у којој се наводи да Оружане снаге Украјине користе забрањене противпешадијске мине „лепесток“.

„Значајно је то што злочине кијевског режима потврђују чак и западне невладине организације – с муком, једва, константно убацујући у сва своја саопштења и изјаве да и 'Русија то исто ради'. Чак је и 'Хјуман рајтс воч' приморана да призна да кијевски режим прелази све границе“, изјавила је Захарова.

Истовремено је подсетила да је раније стални представник Русије при УН Василиј Небензја говорио о томе да Украјина користи забрањене мине.

„Сада је то саопштила чак и организација 'Хјуман рајтс воч'. Можда би имало смисла да се каже да је Русија ипак у праву? Све оно о чему се говорило на седницама Савета безбедности УН и о чему је говорио управо стални представник Русије потврђено је у документима тих организација које никада нису ухваћене да гаје симпатије према нама. Можда би требало признати да треба узети у обзир и друге чињенице о којима говори Русија?“, казала је Захарова.

Она сматра да Украјина неће испоштовати позив организације да се истраже инциденти употребе противпешадијских мина.
„'Хјуман рајтс воч' упутила је апел украјинским властима да спроведу темељну истрагу свих случајева употребе противпешадијских мина и да почну да поштују Отавску конвенције о забрани противпешадијских мина коју је Украјина ратификовала 2005. године. Никада неће бити никаквих истрага јер у Кијеву раде само оно што им се каже у Сједињеним Америчким Државама“, закључила је Захарова.
Раније је међународна невладина организација „Хјуман рајтс воч“ (Human Rights Watch) саопштила да су украјинске снаге расуле у Изјуму противпешадијске мине „лепесток“ од којих је погинуло 11 цивила, док је на десетине рањено. Организација наводи да су Оружане снаге Русије спасавале становнике Изјума од украјинских мина.
Припадници Оружаних снага Русије у граду Изјум - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Специјална операција у Украјини
„Хјуман рајтс воч“: Украјинске снаге разбацивале забрањене мине у Изјуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала