- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Наркомани у екстази - хероин и кокаин легални: Пакао о ком се увелико прича стиже и у друге градове

© Fotolia / gcpics Хероин
Хероин - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Полиција у савезној канадској покрајини Британској Колумбији добила је сасвим нову улогу – да преусмери људе који поседују мале количине дроге на здравствене и социјалне службе. Противници су у неверици, а зависници се не надају ничему добром.
Осам је ујутро и стојим у улици Ист Хестингс у центру Ванкувера с малим пакетићем крек кокаина у руци, пише репортер британског „Телеграфа“. Снег лагано пада, а десетине, ако не и стотине наркомана већ су у покрету. У уличицама прекривеним графитима, мушкарци у мајицама с капуљачама пуне шприцеве хероином и забадају игле у своје подлактице.
Жене умотане у ћебад на -1 степен користе упаљаче да би отопиле каменчиће крек кокаина пре него што крену да удишу пару кроз пластичну цев. Локалне новине ову улицу описују једноставно као „пакао“. Али, полиција у патроли једноставно наставља даље. У очима закона, од овог уторка, ти људи не раде ништа лоше.

Шест мртвих дневно од предозирања

Захваљујући радикалној новој политици коју је увела Британска Колумбија, једна од најлибералнијих канадских покрајина, одрасле особе које поседују 2,5 грама хероина, фентанила, кокаина, метамфетамина или екстазија неће бити ухапшене нити ће им дрога бити заплењена.
Иначе, више од 11.000 грађана ове покрајине умрло је од предозирања откако је 2016. проглашено ванредно стање у јавном здравству. То је, у просеку, шест људи дневно у покрајини која броји само пет милиона људи.
„Време је за монументалну промену у нашој политици што се тиче дрога“, рекла је у понедељак Керолин Бенет, канадска министарка за зависност.
Њена колегица из покрајине, Шила Малколмсон, инсистира: „Коришћење супстанци је проблем јавног здравља, а не криминал. Декриминализирајући људе који користе дроге, разбићемо стигму која их спречава у томе да добију подршку и да приступе јавноздравственим услугама које им могу спасити живот“, поручила је она.

Нова улога полиције

Нова улога полиције у овом делу западне Канаде је „преусмерити људе који поседују мале количине одређених илегалних дрога према здравственим и социјалним службама“, поручује полицијски наредник Крис Кларк.
Иначе, буџет Британске Колумбије обећао је 500 милиона долара за услуге менталног здравља и борбе против зависности. Од тога, 152 милиона долара намењено је лечењу поремећаја у вези са зависношћу од опијата, 133 милиона долара за услуге самог лечења и опоравка и 45 милиона долара за превенцију предозирања.
Овај радикални експеримент, који има подршку премијера Џастина Трудоа трајаће три године. Трудо поручује да би сличан план могао да се примени и у другим већим градовима.
„На сваком кораку морамо бити сигурни да пратимо науку и податке, и то је оно што радимо. Не желите то учинити без успостављеног система и подршке. Наравно, чули смо за градове попут Торонта и Едмонтона који желе да преузму овај систем и сарађиваћемо с њима на сваком кораку док, или ако, напредујемо“.
Није прошло без критика и оптужби за двоструке аршине. У јануару, на пример, Канада је ажурирала своје здравствене смернице да би препоручила не више од два алкохолна пића недељно. До 2026, исто тако, свака храна с високим уделом масти, шећера или натријума мора имати ознаку упозорења на предњој страни паковања.
Џејмс Хери, бивши наркоман који је, у међувремену, постао теренски радник, збуњен је реформом. „Дајемо људима слободу да ходају около с тим отровом у џеповима. Једноставно, то ми нема смисла.“
„Ова акција ће вероватно резултирати драматичним порастом употребе дрога, насиља, трговине и зависности - нешто чиме су здравствени системи већ преоптерећени“, поручује Џејсон Кини, који је недавно поднео оставку са места премијера суседне покрајине Алберте.
Пјер Полиевр, лидер канадске Конзервативне странке, ове је недеље напао Трудоа рекавши да је „након осам година попустио пред оним што се догађа на улицама претварајући канадске градове у зоне криминала“.
Млади људи који су раније били одвраћани од коришћења дрога сада би могли да буду склонији експериментисању, страхују неки здравствени стручњаци.
„Полиција ће бити овде само да уклони тела“
Реформа, кажу, не чини ништа у борби против токсичности дрога. Фентанил - синтетички опиоид 50 пута снажнији од хероина - укључен је у чак 87 одсто смртних случајева од предозирања током 2021. године. Понекад је био „резан“ и у друге дроге без знања корисника.
Неки заговорници реформе уздају се у владу. Британска Колумбија зависницима већ нуди рецепте за неке лекове. Али, оно против чега се многи буне јесте што се долари пореских обвезника користе да би се проширило „сигурно снабдевање“ дрогом.
Џери Мартин, бивши наркоман из Ванккувера чији је брат умро од предозирања прошле године, најавио је планове за отварање властите дрогерије у подручју око ноторне улице Ист Хестингс, како би могао да продаје „чисту“ дрогу зависницима.
У уторак је главни мртвозорник Лиза Лапоинте објавила да су прошле године у Британској Колумбији 2.272 особе умрле од забрањених дрога, што је чини другом најсмртоноснијом годином у тој провинцији. Просечна старост жртава била је 44 године.
„Реалност је да те смрти могу да се спрече“, рекла је она и позвала кориснике да потраже лечење, пренео је „Јутарњи лист“.
„Породицама 45 особа које су преминуле само прошле недеље... њиховим пријатељима и колегама, заједници и вољенима: континуирано размишљам о вама и жао ми је што смо вас разочарали и што то настављамо да чинимо“, поручио је специјалиста медицине зависности др Пакстон Бах током емотивне конференције за новинаре. „Надам се да можемо да живимо са овом тугом и бесом. Надам се да ће сваки грађанин покрајине размислити о овоме што се догађа и осетити тај бес, а онда га каналисати у стварање промена“.
У улици Ист Хестингс, пише „Телеграф“, двојица мушкараца се свађају око упаљача. Један од њих посеже за појасом и извлачи нож. Гомила људи окупљених около се разилази.
Врећицу крека враћам њеној власници Никол, пише новинар. Никол је наркоманка у 40-им годинама која је као тинејџерка „пала“ у дрогу, алкохол и депресију.
Изливајући садржај на комад фолије и загревајући га одоздо упаљачем, уздише.
„Какву наду уопште имамо! Погледај ово место. Полиција нас неће ухапсити? Препостављам да ће онда бити овде само да уклоне тела.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала