- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови чешки председник: Праг је за преговоре о Украјини чим се појави и најмања шанса

© AP Photo / Petr David JosekНовоизабрани председник Чешке Петр Павел
Новоизабрани председник Чешке Петр Павел - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Новоизабрани председник Чешке Петр Павел подржао је идеју о мировним преговорима за решавање сукоба у Украјини, ако за њих буде постојала и најмања шанса.
„Чим се појави и најмања шанса за мировне преговоре, хајде да их подржимо“, рекао је Павел у интервјуу за „Би-Би-Си“. Истовремено, према његовом мишљењу, „са руске стране за то нема никаквих назнака“.
Председник Чешке истакао је да Украјина заслужује да „постане део заједнице демократских земаља“ након завршетка сукоба, укључујући и могућност да уђе у НАТО.
„Украјински војници ће вероватно бити најискуснији војници у Европи“, додао је он.
Павел је такође изразио снажну подршку војној помоћи Запада Кијеву, рекавши да не би требало да буде „скоро никаквих ограничења“ у вези са тим шта се од наоружања предаје. За њега слање западних ловаца, као што су Ф-16, „није табу“, али није сигуран да авиони могу бити испоручени у временском оквиру који ће бити користан за Кијев.
Истовремено се чешки лидер не слаже са ставом неких европских држава да се испоруке Украјини могу сматрати као ескалација.
„Немамо алтернативу“, констатовао је он.
Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео њихову законску забрану. Председник Украјине Владимир Зеленски раније је на самиту Г20 рекао да „неће бити Минска 3“. портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да такве речи „апсолутно потврђују“ став Кијева да не жели да преговара. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да преговара.
Испоруке западних тенкова Украјини кавер - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Колико ће западних тенкова бити испоручено Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала