- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сад је неко друго време...

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROРома, навијачи
Рома, навијачи - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Рома. Некада синоним верности и дуговечности, лојалности због Франческа Тотија, изгубила је ту магију. Ушушкана у америчке доларе, са Жозеом Мурињом на клупи, постала је франшиза у којој свака звезда сија како хоће.
А некада се знало. На клупи Фабио Капело, а на терену „гвоздена песница“ са траком на руци, Тоти, као вођа великог тима „Вучице“ у коме је свако знао своје место.
Али, таква, традиционална Рома није могла да опстане у ери модерног фудбала. Ћерке покојног председника Франка Сенсија једва су дочекале да продају клуб који је на крају завршио у рукама америчке инвестиционе компаније „Фредкин група“.
Амерички долари који су „упумпани“ у клуб условили су да Рома не мора више да производи своју децу (играче попут Тотија или Де Росија који су готово целе каријере провели у Риму) већ да може да купује готове производе.
Проблем је када тај „прозивод“ после неколико година фрустрације са повредама колена постане безобразан, као на пример Николо Заниоло (23) велики таленат италијанског фудбала који је кренуо странпутицом.
© AP Photo / Franc ZhurdaНиколо Заниоло
Николо Заниоло - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Николо Заниоло
Последњег дана прелазног рока Заниоло, који је, иначе, поникао у Фиорентини и Интеру, није успео да реализује трансфер у Енглеску, где је имао понуде Борнмута и Лидса. Чак је поднео и званични захтев за трансфер што су у Роми схватили као непоштовање.
Позиција клуба је да играње за Рому треба сваком играчу и члану, па и Заниолу, да буде привилегија. Пошто је млади Италијан намерно изостајао са тренинга Мурињо је у договору са руководством одлучио да га одстрани из првог тима и да наредних дана покрене дисциплински поступак.
То значи да ће Заниоло морати да тренира далеко од првог тима и сачека следеће лето како би напустио Рим под условом да клуб који га жели плати тражено обештећење. Али, то тренутно није главни проблем младог нападача.
Због понашања претходних дана, добио је претње од стране Роминих ултраса који су га јурили улицама Рима у уторак увече. Због тога се Заниоло склонио у родну Специју. Скупа цена (не)лојалности.
За разлику од њега, они старији играчи Роме итекако знају шта је лојалност. Тако је Белгијанац Раџа Најнголан (34) одлучио да прихвати позив некадашњег саиграча Данијелеа Де Росија и помогне му у намери да уведе СПАЛ у Серију А.
Доскорашњи фудбалер Антверпена потписао је уговор на шест месеци уз опцију продужетка за још годину, ако клуб уђе у елитни ранг. Де Росију је клупа тима из Фераре први тренерски посао у каријери и очигледно жели да остави велики траг већ на старту.
Саша Лукић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СПОРТ
Наплата на одложено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала