- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракете калибар гађају објекте у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге преузеле контролу над стратешком тачком у ДНР; Заказана седница СБ УН о Украјини

Пратите нас
Специјална војна операција у Укрјаини, дан 343. Руске снаге практично су окружиле Бахмут (Артјомовск) са три стране и активно потискују украјинске јединице са њихових положаја, саопштио је пуковник ЛНР Виталиј Кисељов. САД ће издвојити Украјини пакет војне помоћи на 2,2 милијарде долара. Пакет треба да садржи ракете далеког домета.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:46 01.02.2023
Украјина и Француска су потписале меморандум о испоруци радара МГ-200 за украјинску противваздухопловну одбрану.
Меморандум су потписали украјински министар одбране Алексеј Резник и француски министар одбране Себастијан Лекорн.
Број радара није наведен.
20:03 01.02.2023
Русија је затражила седницу СБ УН о Украјини за 8. фебруар, саопштила је представница Малте, која тренутно председава Савета безбедности Ванеса Фрезер.
19:57 01.02.2023
Министар одбране Немачке Борис Писториус тестирао је тенк "леопард" који ће бити предат Украјини, саопштила је прес-служба Бундесвера.
19:26 01.02.2023
Седница Савета безбедности УН о Украјини биће одржана 24. фебруара на министарском нивоу, рекла је на брифингу стална представница Малте при тој организацији која у фебруару председава Саветом безбедности Ванеса Фрејзер.
Према њеним речима, за сада се не зна на ком нивоу ће Украјина бити представљена.
18:44 01.02.2023
Руске снаге преузеле су контролу над селом Сако и Ванцети у ДНР, саопштио је оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин.
16:42 01.02.2023
Пољска неће пребацивати борбене авионе у Украјину, науштрб свог војног потенцијала, рекао је председник Републике Анџеј Дуда новинарима у Виљнусу.

„Ако ме питате за ловце, одговорићу овако: морамо да запамтимо да подржавамо Украјину, али се бринемо и о безбедности Пољске. Тренутно имамо око 50 ловаца Ф-16. Чекамо испоруке Ф-35. Очекујемо и испоруке ловаца из Јужне Кореје, пошто је уговор потписан ове године", рекао је Дуда.

"Дакле, спремни смо да разговарамо са савезницима о подршци Украјини, али још једном понављам да ми помажемо Украјини, али се бринемо и о безбедности Републике Пољске у оквиру НАТО-а, њен најважнији елемент је елемент одвраћања. Запамтимо, одвраћање ће бити успешно, ако будемо у стању да се заштитимо, када будемо имали војни потенцијал“, додао је он.
16:30 01.02.2023
Саветник администрације Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је да нови власник Твитера Илон Маск вештачки умањује популарност званичних страница украјинских власти на друштвеној мрежи.
Подољак је оптужио Маска за гушење страница друштвених мрежа у вези са Украјином.
"Елоне, можда да престаните да смањујете видљивост званичних налога Украјине и насилно смањујете покривеност. Све је превише очигледно", написао је Подољак на Твитеру.
15:36 01.02.2023
Украјински министар одбране Алексиј Резников могао би да напусти своју функцију, и да преузме Министарство правде, изјавио је украјински посланик Алексиј Гончаренко.
"Могу да потврдим да се воде активни разговори да Резников преузме Министарство правде“, написао је Гончаренко на свом Телеграм каналу.
Не наводе се разлози за евентуалну смену Резникова.
14:49 01.02.2023
ЕУ планира да број обучених украјинских војника повећа с 15.000 на 30.000
Европска унија планира да повећа број украјинских војника који пролазе обуку у оквиру мисије Европске уније са 15.000 на 30.000, рекао је новинарима у Бриселу високо рангирани европски чиновник.
„Крајем другог квартала биће завршена обука 15.000 војника, након чега је планирано да се постави као циљ обука још 15.000“, навео је извор.
Очекује се да ће војна помоћ ЕУ Украјини бити разматрана током самита ЕУ – Украјина, планираног за 3. фебруар. Састанак представника политичког врха највероватније ће бити одржан у Кијеву.
Према речима извора, на самиту ће бити речи и о перспективи стварања такозваног „трибунала“ о Украјини и обнављања те земље, укључујући коришћење замрзнутих актива Русије.
Он је додао да је међу питањима која ће бити разматрана и напредак Украјине као земље-кандидата за ЕУ, помоћ Европске уније и такозвани „мировни план“ Владимира Зеленског.
13:37 01.02.2023
Компанија „Трансњефт“ саопштила је да је 31. јануара извршен покушај напада на црпну станицу нафтовода „Дружба“ у Брјанској области.
Цеви нафтовода нису оштећене и нафтовод ради нормално, истиче се у саопштењу.
Како је за Спутњик изјавио портпарол Службе за ванредне ситуације, граната испаљена из Украјине пала је у поље у Новозибковском округу Брјанске области, али није погодила нафтовод.
Према његовим речима, у нападу није било повређених.
13:35 01.02.2023
Немачки вицепремијер назвао слање ловаца Украјини грешком
Вицепремијер Немачке Роберт Хабек сматра да је погрешно испоручивати ловачке авионе Украјини.
„Сматрам да је сада погрешно испоручивати ловце“, рекао је он за немачку ТВ ЗДФ.
На молбу новинара да прецизира да ли само сада или „уопште“, вицепремијер је објаснио да овај корак „уопштено“ не сматра добрим.
Према његовим речима, током целог сукоба Немачка је покушавала да пронађе баланс између максималне подршке Украјини и покушаја да не допусти „да се у рат укључе“ Европа, сама Немачка или цео свет.
12:43 01.02.2023
Руским јединицама остало је да прођу још 10 километара да затворе обруч око Артјомовска у ДНР, изјавио је војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„Наше снаге заузеле су ово насеље ... у потковицу. Да би затворили ову потковицу, потребно им је још око 10 километара“, објаснио је Марочко за „Први канал“.
Према његовим речима, више не може бити речи о планираном повлачењу украјинских трупа које се налазе у Артјомовску.
„Чак и да покушају ово да ураде, то би за њих могло да се претвори у катастрофу. Бекство из овог насеља је и даље могуће... мање-више разумни људи сада покушавају да побегну из насеља неким тајним путевима, јер тамо имају огромне губитке“, додао је Марочко.
12:26 01.02.2023
Медији: Берлин планира куповину ПВО система које је претходно послао Кијеву
Немачка намерава да за своје оружане снаге купи осам ПВО система „ирис-т“, које је земља раније послала Кијеву, преноси агенција „Ројтерс“, позивајући се на документ.
У саопштењу агенције наводи се да је реч о системима средњег домета земља-ваздух.
Министарство одбране Немачке потврдило је агенцији да планира да споразум о куповини ових ПВО система изнесе на усвајање парламента, иако рокови и број система нису прецизирани
12:16 01.02.2023
Међународни комитет Црвеног крста упознат је са нападом на болницу у Новоајдару на територији ЛНР. Напади на медицинске установе су претња по цивиле, наводе у организацији.
„Обавештени смо о ударима на болницу у Новоајдару у Луганској области где имамо канцеларију“, рекла је за Спутњик портпаролка МКЦК Фатима Сатор.
Руско Министарство одбране саопштило је 28. јануара да су украјинске снаге извеле удар на болницу пројектилима „хајмарс“. Том приликом је погинуло 14 људи, а 24 је рањено.
11:50 01.02.2023
Снег у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
РУСИЈА
Кремљ: Читава војна инфраструктура НАТО даноноћно ради против Русије
11:24 01.02.2023
Председник Аустрије Александар ван дер Белен стигао је у Кијев. Он је на Твитеру објавио фотографију са перона железничке станице.
„После скоро годину дана Украјина није заборављена. Заједно са председником (Владимиром) Зеленским и храбрим народом Украјине залажемо се за европске вредности“, написао је аустријски председник испод фотографије.
10:44 01.02.2023
Украјинци траже дронове уместо тенкова
Украјинска војска треба да се фокусира на масовну употребу беспилотних летелица, који су ефикаснији од обећаних америчких тенкова „абрамс“, изјавио је саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко.
„Дају нам је 31 тенк ‘абрамс’ у вредности од 400 милиона долара. За ову цену може се произвести 400 хиљада дронова-камиказа. Сваки од дронова може да понесе килограм експлозива... Ако наши пилоти буду довољно обучени, моћи ће да уништавају сва непријатељска оклопна возила на удаљености од неколико километара“, написао је Герашченко на свом Телеграму.
Он је напоменуо да употреба тешких дронова који лете ноћу даје „одличне резултате“ у уништавању технике. Према његовим речима, дронови коштају између 10 и 30 хиљада долара, што је ситница у поређењу са другим врстама наоружања.
09:26 01.02.2023
Руске снаге извеле су напад на конвој украјинских трупа које су се кретале по једином путу који води из Артјомовска у Часов Јар, изјавио је помоћник в.д. шефа ДНР Јан Гагин.
Овај пут се већ контролише, гађају се конвоји који довозе залихе, додао је он.
„Мислим да није остало много када ћемо чути да је овај пут под контролом и да је сам Артјомовск заузет“, рекао је Гагин за телевизију „Русија 24“.
Према његовим речима, Артјомовск је у оперативном окружењу, руске снаге сужавају обруч око града.
„Тренутно се воде борбе за контролу пута Часов Јар-Артјомовск“, прецизирао је он.
Пут из Часовог Јара у Артјомовск је једини преостали пут преко кога Кијев може да снабдева своје снаге у Артјомовску, подсетио је Гагин.
08:43 01.02.2023
Украјинске снаге гађале су 31. јануара Свето-успенски Николо-васиљевски манастир у Никољском у ДНР. У нападу је погинуо свештеник, а тешко рањена једна монахиња, сопштили су у манастиру.
„Око шест увече (31. јануара), ратни злочинци из Оружаних снага Украјине... гађали су манастир ракетом, погинуо је јеромонах Вонифатиј и схимонахиња Сава. Молите се за њих“, наводи се у саопштењу на налогу манастира на друштвеној мрежи ВКонтакте.
08:18 01.02.2023
Руске снаге практично су окружиле Артјомовск (Бахмут), за који се сада воде борбе, са три стране и тренутно интензивно потискују украјинске јединице са њихових позиција, изјавио је за програм „Соловјов уживо“ војни експерт и пуковник ЛНР Виталиј Кисељов.
Он је додао да ће ослобађање Артјомовска након ослобођеног Соледара омогућити да се украјинска група у овом делу фронта разбије на два дела.
„Свакако је сада најважније напредовање у правцу Артјомовска и за нас је ово веома важно насеље с обзиром на то да ће ослобођење Соледара и Артјомовска (украјински назив – Бахмут) дати велике предуслове да се (групе Оружаних снага Украјине) југ и север разбију на два дела“, објаснио је Кисељов.
Према његовим речима, украјинске снаге свакодневно врше пет до седам неуспешних покушаја да у малим групама нападну положаје руских снага код Кремене и ту трпе велике губитке.
Он је објаснио да је одбрамбени систем у области Кремене и Сватова изграђен веома компетентно. Према његовим речима, постоје мала напредовања руских снага ка селу Терни у ДНР, одакле украјинске јединице покушавају да нападају положаје руских снага.
Насеље Кремена налази се на западу ЛНР. Тренутно контакт линија пролази 5-7 км од насеља и добро је утврђена у овој области, али Оружане снаге Украјине систематски покушавају да је пробију, а саму Кремену редовно гранатирају.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала