- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Надам се да ће гас потећи пре краја године“: Почела изградња гасног интерконектора Србија-Бугарска

© Фото : Снимак са екрана/Инстаграм/будућностсрбијеавПредседник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев
Председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев састали су се у Костинброд у близини Софије, где су почели радови на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији.
Присутан је и шеф делегације ЕУ у Србије Емануел Жиофре.

"Веома сам срећан што сам данас овде, много ми је драго што сам имао прилику да разговарам са председником Радевим о многим стварима. Хоћу да се захвалим на пријатељству и хоћу да кажем да ће у Србији увек имати добре пријатеље. Надам се да ћемо и једни и други, са обе стране, да завршимо ово до октобра месеца и да ће пре краја године да потече гас кроз овај интерконектор", поручио је председник Србије.

Вучић је градилиште обишао са Радевим и приметио да ће тај гас моћи да иде у оба правца, као и да је Србији важније да увози гас од Бугарске, него да га извози Бугарској.
Председник Србије је казао да је чуо од више експерата да може да се користи још додатних 10 одсто гаса који се тренутно не користи.
Информисан је да за сада постоји 17 компресора на бугарској страни и капацитет од 1,8 милиона на дневном нивоу. Председнику Србије је речено и да је купљено још четири компресора што ће смањити притисак.
Такође, казали су му да Србија сада може да узима гас и може да има приступ свему ономе што је урађено са бугарске стране.
Вучићу су представљени планови да се направе два терминала у Грчкој, као и повезивање са Каспијском регијом, односно Азербејџаном и Туркменистаном, али и да ће ускоро моћи да користе и гас из Азербејџзана.
Вучић је навео да што се тиче гаса из Азербејџана, разговарао је са председникком Илханом Алијевим који, према његовим речима, инсистира на дугорочним уговорима.
"Али, морамо да знамо цене и механизме како бисмо могли да их упоредимо и да се евентуално прикључимо", казао је председник Вучић на шта му је речено да Србији могу да се понуде одређени тендери како би заједно две државе могле да траже цене које су повољније.
Речено му је и да би требало направити заједничку регионалну платформу како би добили повољније цене за све.
Вучић и Радев одржали су билатерални састанак са делегацијама пре обиласка почетка радова.

Симсон: Изградња гасовода важан моменат за Србију и Бугарску

Комесарка Европске уније за енергију Кадри Симсон честитала је у видео поруци Бугарској и Србији на почетку градње гасне интерконекције и са бугарске стране.
"Ово је важан моменат у актуелној ситуацији пошто ће обе земље, али и цео регион, моћи да диверзификују изворе снабдевања гаса и омогуће стабилно снабдевање потрошачима", рекла је она.
Она је истакла да је то значајан корак за цео регион и да је зато ЕК подржала тај пројекат и изразила очекивање да ће гасовод бити опреативан у другој половини 2023.
Међусистемска гасна веза "Бугарска-Србија" (ИБС) у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара, од Новог Искара у близини Софије до Ниша.
Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.
Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствују и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор Булгартрансгаза Владимир Малинов и Србијагаса Душан Бајатовић.
Укупна вредност гасног интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, према процени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП Србијагас.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала