- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасада Русије у БиХ: Пре „раскринкавања“ проверити податке и не ширити лажи

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуска застава
Руска застава - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Амбасада Руске Федерације у БиХ сугерисала је „појединим медијима у БиХ који шире лажне информације да провере поуздане податке“, како „не би противречили Вашингтону који издваја милионе долара за антируску пропаганду“.
„Обратили смо пажњу на публикације у медијима о активностима сајта raskrinkavanje.ba, који се већ неколико година бави „анализом“ светских вести, између осталог, руских. Називајући то „провером чињеница“, аутори портала шире лажне информације и доводе у питање поуздане податке“, наводи се у коментару Амбасаде Руске Федерације у БиХ објављеном на званичној Фејсбук страници*.
Једна од тема коју је овај извор спиновао у покушају да привуче више читалаца, додају из Амбасаде, била је о америчким војно-биолошким програмима који су се спроводили у лабораторијама на територији Украјине.
„Аутори таквих „истраживања“ усудили су се да претпоставе да је развој и модификација вирусних патогена, укључујући ковид 19, на украјинским полигонима „теорија завере“. О неоснованости такве претпоставке сведоче званичне изјаве Вашингтона - координатор Савета за националну безбедност САД Џон Кирби потврдио је да су амерички и украјински војни биолози радили на „научним“ пројектима у Украјини, који су били нагло обустављени чим је започела специјална војна операције за заштиту Донбаса, очигледно како би се избегло њихово откривање“, додају из Амбасаде Русије.
Осим тога, како се наводи у коментару, током специјалне војне операције добијени су бројни документи који потврђују природу истраживања која су се спроводила у украјинским биолабораторијима.
„С тим у вези, желели бисмо да дамо један пријатељски савет новинарима овог портала - ако сте већ преузели одговорност да се позабавите „раскринкавањем“, онда се потрудите бар да проверите са приручницима из Вашингтона како им не бисте противречили. И још нешто - било би лепо погледати ваш медијски извештај о томе колико сте новца добили од тих 80 милиона долара које су САД издвојиле за антируску пропаганду. И већ на основу одговора на ово питање биће могуће извући закључак о томе колико је ваш ресурс поуздан“, закључује се у коментару руске Амбасаде у БиХ.
*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала