- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски новинар о забрани руских медија: Слобода медија у СССР-у и Европској унији - на истом нивоу

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаII марафон "Новое знание". День третий
II марафон Новое знание. День третий - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Људска права и слобода медија је у Европској унији на истом нивоу каква је била у СССР-у, изјавио је новинар „Бугарске слободне телевизије“ Велизар Енчев коментаришући забрану ЕУ о емитовању четири руска телевизијска канала.
Забрана ЕУ о емитовању четири руска канала је ступила на снагу од 1. фебруара. Европска унија је забранила: НТВ/НТВ Мир, Росија 1, РЕН ТВ, Први канал, а раније је обустављено емитовање других руских медија: Спутњик, РТ, Росија РТР/РТР Планета, Росија 24, ТВ Центар интернешнал.
У ЕУ су забране мотивисане руском „систематском међународном дезинформационом кампањом“ чији је циљ јачање стратегије земље за „дестабилизацију суседних земаља, Европске уније и земаља ЕУ“.
Према речима бугарског новинара, ЕУ таквом одлуком грубо крши основна права о слободи и плуразму медија.
Енчев је подсетио како су у време Хладног рата у Бугарској илегално слушали западне радио станице, а током Другог светског рата, када је Бугарска учествовала у рату на страни Немачке, слушали су бугарску радио станицу „Христо Ботев“, захваљујући којој је бугарски комунистички отпор добијао од СССР-а информације о борбама.

„А сада, после Хладног рата, јер ипак су прошле само 33 године такозване европске демократије, та иста Европска унија нам забрањује да слушамо и гледамо руске телевизијске канале“, закључио је бугарски новинар и додао да се плаши да ће једном грађанима ЕУ забранити и да коментаришу саопштења о таквим забранама.

Зграда амбасаде Русије у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СВЕТ
Берлин: Немачко тужилаштво не открива детаље о нападу на зграду представништва агенције „Спутњик“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала