Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Десет тачака Србије за одбрану Косова: Западу ово може да се не свиди али то су – црвене линије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Посебна седница Скупштине Србије о КиМ
 Посебна седница Скупштине Србије о КиМ - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Поента политичког плана за Косово и Метохију који је представио председник Србије у десет тачака у Народној скупштини, је да се види да Србија има јасан став по питању јужне покрајине али и какав је он, каже за Спутњик Зоран Миливојевић дипломата у пензији.
Председник Србије Александар Вучић представио је посланицима у Скупштини план који ће Србија следити у борби за очување Косова и Метохије.
У накјкраћем, то је заштита Устава Србије и територијалног интегритета земље, борба за формирање ЗСО, инсистирање на максималној безбедности за Србе, не изазоивање конфликата, наставак свих преговора и пута ка ЕУ…

Битно да се зна да Србија има став

Зоран Миливојевић дипломата у пензији сматра да је српски председник рекао управо оно што је говорио данима и месецима уназад и да је то само сада сажео на једном месту. Наш саговорник каже да није битно шта спољни актери мисле или како схватају Вучићеве речи, јер је то „нешто што је наше“.
„Ми ћемо да инсистирамо на овоме, а како ће неко на то да гледа је њихов проблем. Да ли ће то странцима да одговара или не, нас то не занима. Дакле, ми понављамо да смо за мир и стабилност, да смо за дијалог, да смо за политичко решење али и да нема шансе да се одрекнемо територијалног интегритета и суверенитета над Косовом и Метохијом,“ каже Миливојевић.

Подвучене црвене линије

Такође је, подсећа Миливојевић, јасно истакнуто да се не одричемо ни европског пута зато што смо међузависни због инвестиција и економских ефеката.
„И у окружењу смо тога али се не одричемо ни војне неутралности ни независности. То је наша политичка позиција од које се неће одустајати и то је најважније. А колико ћемо бити успешни у томе друго је питање али је битно да имамо некакву платформу а она се заснива на ових десет тачака. Нема одрицања од Косова, од војне неутралности нити од тога да се решење нађе путем дијалога и преговора. И то је то,“ истиче Миливојевић.

Курти би да нас увуче у рат са НАТО

Вучић је рекао и да је приштински режим почео да малтретира Србе на КиМ само са циљем да их унизи и да изазове сукоб.
Како закључује наш саговорник, по успостављању барикада, њихова једина намера је, пошто не намеравају да проведу у дело ЗСО - да изазову ратни сукоб, да Србију сукобе са НАТО и целим светом, а да себе представе као жртву и балканског Зеленског и нас као агресора, као некога ко је угрозио, - гле лицемерја – „територијални интегритет суверене и независне државе Косово“.

Десет тачака

Да подсетимо укратко, Вучић је у Скупштини представио ових десет тачака:
1.Да по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да не одговарамо на провокације осим ако животи људи и имовина не буду угрожени. Мир и стабилност нису парола, то враћа и доноси живот у Србију и омогућава нам да сачувамо опстанак нашег народа.
2.Упорно истрајавање на формирању ЗСО, за права нашег народа и политичко организовање на територији КиМ.
3.Безбедност за Србе на Косову и Метохији. Због тога се боримо за мир.
4.Бољи живот за наш народ на Косову и Метохији. Много новца и инвестиција дајемо.
5.Србија ће да преговара и разговара и о најлошијим папирима. Разговори и преговори о свим кључним питањима важним за сарадњу Срба и Албанаца.
6.Очување виталних националних и државних интереса. Наставићемо да чувамо своју војну неутралност. Очување нашег самосталног и независног одлучивања. Да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву ни у Брисел. Поштовање Устава Републике Србије.
7.Наш животни интерес је да останемо на европском путу. Мање од 43 одсто људи је за улазак у ЕУ али то ме неће натерати да кажем оно што би било лоше за Србију. Европски пут значи и инвестиције и стандард за Србију, и плате и пензије. Тај пут нам је потребан и због тога што данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама у НАТО-у или је НАТО у њима, на КиМ је НАТО.
8.Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ, развој здравства нам је потребан у које морамо више да улажемо.
9.Одлука зашто сам се руководио тиме да настављамо разговоре, а ништа нисам потписао, нема нигде парафа, али због младих у нашој земљи, потребне су нам инвестиције, фабрике, технолошких паркова… да их задржимо овде.
10.Имамо програм Србије 2025, упркос свим кризама просечне плате ће 2025. године прећи 1.000 евра и стићи ћемо неке земље ЕУ и то ће нам враћати људе
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Вучић три пута поновио: Никада нећу признати независно Косово и нисам за Косово у УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала