- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Додон: Молдавију воде путем Украјине

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаБивши молдавски председник Игор Додон
Бивши молдавски председник Игор Додон - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Председница Молдавије Маја Санду реализује у земљи украјински сценарио који је у супротности са интересима републике и државе, изјавио је за Спутњик бивши молдавски председник Игор Додон.
„Декларације молдавске председнице, њена спремност да поведе Молдавију путем Украјине, њена намера да интегрише Молдавију у НАТО немају никакве везе ни са интересима земље ни са интересима грађана“, оценио је Додон.
Према његовим речима, Санду строго прати исти сценарио који је спроведен у Украјини: ликвидира опозицију, затвара телевизијске канале на руском језику, наоружава Молдавију. Такви кораци Кијева довели су до садашње ситуације у региону.
„Молдавци желе мир, очување државности и неутралности, пријатељство и стратешко партнерство са Русијом. Наши грађани не желе ни са ким да ратују, не желе да постану топовско месо у нечијим геополитичким играма“, нагласио је Додон.
Истраживања јавног мњења у Молдавији показују да је више од 60 одсто становништва земље за блиске односе са Русијом, још 21 одсто сматра да су потребни барем неутрални односи. Такође, скоро 65 одсто је за развој економских односа са Русијом.

САД издвајају 135 милиона долара за Молдавију и Украјину

Сједињене Америчке Државе најавиле су да ће предати 135 милиона долара за „подршку економском опоравку“ Молдавије и Украјине.
„Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) саопштила је данас да ће Америчко-руски инвестициони фонд, у партнерству са Конгресом САД, пребацити више од 154 милиона долара... Од чега 135 милиона долара у ‘Western NIS Enterprise Fund’ за подршку економском опоравку Украјине и Молдавије“, наводи се у саопштењу на званичном сајту УСАИД-а.
Како се наводи у саопштењу, још 18 милиона долара биће усмерено Америчко-руском фонду за економски и правни развој (УСРФ, проглашен у Русији као непожељна страна организација) за „подршку цивилном друштву и независним медијима“ у Русији.
Раније је министар спољних послова Русије у интервјуу за Спутњик изјавио да Запад сада за улогу „следеће Украјине“ разматра Молдавију, а њена председница Маја Санду практично је спремна на све.
Молдавске власти више пута су изјављивале да су односи са Москвом од фебруара 2022. године практично замрзнути и одржавају се само на нивоу дипломатских представништава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала