- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бајковита прича једног сањара – зачињена и жестоком новчаном казном

© AFP 2023 / PASCAL POCHARD-CASABIANCAВил Стил
Вил Стил - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Замислите сценарио: дечко игра игрицу „Фудбал менаџер“ по цео дан и ноћ и касније постане тренер у стварном животу, повеже 12 утакмица без пораза у Лигама петице и цео фудбалски свет чује за њега. Управо се то догодило менаџеру Ремса Вилу Стилу. Филмска прича.
Посебно је филмски податак да је Стилова екипа успела да изађе непоражена на гостовању моћном Пари Сен Жермену (1:1).
Вил Стил је 30-годишњи Енглез рођен у Белгији. С обзиром на то да нема УЕФА професионалну лиценцу потребну како би водио неку екипу, било је јасно зашто је требало да буде само краткорочно решење за клупу француског клуба.
Међутим, задржао се на њој до данас иако и даље нема потребно формално образовање, због чега клуб за сваку утакмицу коју Стил води мора да плати 25 хиљада евра казне.
Ка позицији тренера у стварном животу довела га је студија на колеџу у Престону, а ту се појавила и љубав према видео-игрицама. Проводио је сате и дане играјући „Фудбал менаџер“, симулацију у којој поседујете свој тим, одводите и доводите играче, постављате формацију и играте утакмице.

„Фудбал менаџер ми је запалио жељу за вођењем праве екипе у реалном животу. Желео сам да разговарам са играчима, да имам прави однос. Мислим, био сам добар као играч, али Фудбал менаџер ми је омогућио делић осећаја како је заправо водити неку екипу“, описао је Стил за Спортбајбл.

Иначе, често је остајао по целу ноћ испред рачунара и родитељима говорио „само да одиграм још једну утакмицу на игрици“.
Први тренерски посао био му је у Престону, где је водио екипу до 14 година, да би се по завршетку школовања вратио у Белгију. Скупивши храбрости, 2014. године питао је тренера друголигаша Сент Трудена Јаника Фереру може ли бесплатно да ради као видео-аналитичар.
Тако је све почело. И стигао је до француског шампионата.
„Већина мојих играча је старија од мене, али то није битно у свлачионици. Екипа осети колико енергије улажем. Страствен сам и не причам глупости, чиме аутоматски добијам поштовање. Цене и што нисам променио начин рада откако сам преузео дужност“, изјавио је Стил.
Након што је за рачунаром, помоћу тастатуре и миша тражио таленте у „Фудбал менаџеру“, протекли викенд супротставио се ником другом него Килијану Мбапеу, Нејмару и Леу Месију.
Какав је то само скок у животу, у каријери. Шта му је прошло кроз главу?
„Застанем и размислим: Који ђаво ја ово радим? Како ја могу да будем тренер против таквих играча“, констатовао је Стил коме и даље није јасно шта му се дешава.
Луда и симпатична прича се наставља и право је питање како ће се завршити његов мандат на клупи Ремса.
Очигледно је за Стила све ово једна велика игра.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер
Навијачи Хрватске прослављају победу над Енглеском и пласман у финале - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СПОРТ
Хрвати добили нову казну од ФИФА
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала