- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија је у центру геополитичке битке

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Русија се налази у епицентру геополитичке битке, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за Спутњик.

„Ми смо у центру геополитичке битке. У то не треба сумњати. А они који решавају практичне проблеме на првој линији фронта, они раде оно најважније. Они су хероји, а подвизи које чине су и подвизи у име будућности човечанства, који омогућавају да се спречи стварањ е услова за пуну хегемонију Сједињених Америчких Држава, које су декларисани у њиховим доктринарним документима“, рекао је Лавров.

Осим тога, он је упоредио специјалну војну операцију са ратовима 1812. и 1941. године.
„Исто као што су 1812. године, као и 1941. године, они који су хтели да покоре свет окупили тада већи део континента да започну рат против Русије, не видим велику разлику. Штавише, током Великог отаџбинског рата, Другог светског рата, против нас коришћена нацистичка идеологија. И зашто људи одбијају да виде нацистичку идеологију која сада лежи у основи кијевског режима?“, упитао је шеф руске дипломатије.
Лавров је нагласио да ће Русија из тренутне геополитичке ситуације изаћи јача и моћи ће да се брани још ефикасније.
„Мислим да ћемо из читаве ове постојеће геополитичке ситуације изаћи јачи и да ћемо у свакој ситуацији моћи још ефикасније да се бранимо“, закључио је министар.

Русија спрема материјале као противтег антируским баханалијама Запада

Лавров је навео да Москва припрема материјале за годишњицу специјалне операције у Украјини како се не би све сводило на антируске баханалије Запада.

„Наша дипломатија ће учинити све да антируске баханалије планиране за крај фебруара, као темпиране да се поклопе са годишњицом специјалне војне операције, и у Њујорку, и на другим платформама на којима Запад сада активно ради заједно са кијевским режимом, да то не би били једини догађаји који ће привући пажњу светске заједнице. Спремамо и неки извештај о томе шта се дешавало током ове године“, рекао је он.

Лавров је напоменуо да се не ради само о раније објављеним информацијама о војним биолошким програмима САД на територији Украјине и о умешаности држава у експлозије на „Северном току“.
Лавров је приметио и да Русија види да се против ње бори цео НАТО, а да су разговори о томе да Алијанса не ратује, већ само наоружава ─ смешни.

О вређању жртава Холокауста

Шеф руске дипломатије је, такође, прокоментарисао да „није вређао жртве Холокауста“ кад је говорио о жељи западних политичара да коначно реше „руско питање". Изјаве Запада на ту тему су по систему „држ'те лопова".

„Како је рекао (бивши пољски председник Лех) Валенса, треба се коначно обрачунати са Русијом. Шта је то, ако није захтев за ‘коначно решавање руског питања’? Када сам цитирао идеологе нацистичке Немачке, који су се бавили ‘коначним решењем јеврејског питања’, и рекао да и данас против нас окупљају Европу на челу са САД и износе различите пароле, али да је смисао исти – коначно, за живота тренутне генерације, решити руско питање. Наравно, не у гасним коморама, али учинити то тако да Русија престане да постоји као велика држава, да се одбаци на страну и да јој се уништи економија. Када су бескрупулозни политичари почели да изјављују да је таквим поређењем Лавров увредио жртве Холокауста, то значи само једно, „држ'те лопова", као и да немају никакве аргументе“, објаснио је Лавров.

Министар је подсетио да Русија увек одаје почаст овим жртвама и одржава посебне догађаје и позива на њих све оне који су били умешани у те историјске догађаје.
Лавров је у септембру 2022. године на конференцији за новинаре у Москви изјавио да су САД исто као Наполеон и Хитлер и САД створиле антируску коалицију и да „преко Украјине коју су овластилe ратују против наше земље са истим тим задатком – коначно решити 'руско питање’, исто онако како је Хитлер хтео да коначно реши „јеврејско питање“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија у центру геополитичке битке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала