- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ни корак назад: Шамарчина руског медведа од које се нацистична неман никада није опоравила

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаМајка Отаџбина зове
Мајка Отаџбина зове - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Осамдесету годишњицу најкрвавије битке не само у руској већ и светској историји Русија дочекује усред великог геополитичког сукоба са НАТО. Битка прекретница Другог светског рата – Стаљинградска битка, беснела је 200 дана. Обе стране имале су тада изричиту команду – ни корак назад!
У периоду од 17. јула 1942. до 2. фебруара 1943. године одиграле су се немачка опсада Стаљинграда, мучне и беспоштедне борбе по његовим улицама и на крају победоносна совјетска контраофанзива у којој су немачке снаге девастиране. За Немце који до краја рата нису успели да се опораве од шамара који им је Совјетски Савез ударио, пораз у овој бици и уједно у читавом рату означавао је почетак краја. За Русе је значио почетак ослобођења од нацистичке Немачке које је извојевано не само огромним жртвама и надљудским физичким напорима већ и психичком предношћу коју су, у многоме, стекли након Битке за Стаљинград. Незаустављиви Немци који су у једном муњевитом налету покорили читаву Европу наивно су се и чеоно залетели на руског медведа.
Историчар Предраг Марковић говори за Спутњик о значају ове колосалне битке.
Стаљинградска битка је вероватно најзначајнија битка 20. века. У њој је заустављена нацистичка неман. Наравно, значајна је и зато што после Стаљинградске битке Вермахт никад није успео да поврати иницијативу.
© Sputnik / Александар МилачићИсторичар Предраг Марковић
Историчар Предраг Марковић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Историчар Предраг Марковић

Drang nach Osten – вечита германска тежња ка Истоку

И тада је као и данас енергетско богатство Русије представљало нужност централној и западној Европи, па је немачки план подразумевао војно напредовање до нафтних поља уз Каспијско језеро и Стаљинград, а Хитлер је издао декрет са одредбом да се „коначно уништи остатак постојеће совјетске одбрамбене моћи и да се освоји што више важних ратнопривредних извора енергије“.
Стварни мотив напада Стаљинграда заправо није ни постојао већ се састојао из Хитлерове опсесивне мржње према Русима. Стратешки циљ који је желео постићи могао се остварити и простим опкољавањем града након којег би немачка војска наставила даље продор. Разлози који су довели до покушаја заузимања града на Волги били су идеолошки. Град који је носио име његовог ривала морао је пасти. Са падом Стаљинграда, Хитлер је мислио да ће победити и руски дух. Вођен жељом да покори по сваку цену, али и уверен у супериорност немачке војске која је тада заиста и била најмодернија и најопремљенија на свету, немачки канцелар је потценио непријатеља и поделивши војску на два дела осудио вечите немачке тежње ка Истоку на пропаст. Од 300.000 немачких војника, само се 5000 вратило кући. Уместо руског, немачки дух је био смрскан. У немачкој армији се повећао број дезертера и војника који су отказивали послушност командирима, а немачки војни суд почео је изрицати својим војницима знатно више смртних казни. У једном делу политичког и војног врха почело је да се испољава опозиционо расположење према Хитлеру.
© Sputnik / Yakov Ryumkin / Уђи у базу фотографија„Успомене из мирног доба“
„Успомене из мирног доба“ - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
„Успомене из мирног доба“

Реке крви

Уследиле су мучне и крваве уличне борбе за сваки педаљ града. Што би једни дању освајали, други би по ноћи враћали и тако у круг. Употреба војне технике била је практично немогућа због терена али и бомбардовања које је оставило читав град у рушевинама. Већ при првом ваздушном нападу бачено је хиљаду тона разорних бомби.
Постоји на Западу тенденција да се умањују победе Црвене армије а Стаљинградска битка је по броју мртвих и страхотама већа од свих битака на Западном фронту заједно, рекао је Марковић за Спутњик.
Поразу Немаца допринеће и лоша опремљеност сателитских војски – италијанске, мађарске, румунске и хрватске. Примера ради, Независна Држава Хрватска послала је нацистичкој Немачкој легију од 10.000 људи. Читава „Хрватска легија“ изгинула је на источном фронту и у самом Стаљинграду, што у борбама, што у заробљеништву.
© Sputnik / George Zelma / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра превија рањеника, битка за Стаљинград, децембар 1942. година
Медицинска сестра превија рањеника, битка за Стаљинград, децембар 1942. година - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Медицинска сестра превија рањеника, битка за Стаљинград, децембар 1942. година
Немачка офанзива добро је започела. На град је кретало више од пола милиона немачких и сателитских војника са 1000 тенкова, око 1000 авиона и 10000 топова. Хитлер је већ мислио да је победио и заиста, по статистици, новопридошли совјетски војник који би стигао у град могао је да очекује да ће живети још свега неколико сати. Огорчене борбе су беснеле за сваку улицу, сваку фабрику, сваку кућу, подрум и степениште. Немци који су ово невиђено градско ратовање назвали „пацовски рат“ до краја битке су, у одсуству друге хране, истребили све преостале глодаре, псе, мачке и вране Стаљинграда.

Спасоносни план

Након немачке офанзиве маршал Жуков је дошао на идеју о пробијању обруча који је опасивао и све више стезао град. Идеја је била да немачке снаге борбама задрже у граду након чега би се извео пробој кроз растегнуте и слабо брањене делове немачке војске. После тога би непријатељска војска која је месецима покушавала да сравни Стаљинград и све његове становнике остала заробљена унутар града. Ова операција названа је „Уран“.
© Sputnik / Анатолий МорозовМаршал Георгиј Жуков дан пред напад на Берлин у Другом светском рату
Маршал Георгиј Жуков дан пред напад на Берлин у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Маршал Георгиј Жуков дан пред напад на Берлин у Другом светском рату

УРА(н)!

Концентрација трупа Црвене армије вршена је ноћу и уз највећу камуфлажу. Јутро 19. новембра 1942. године било је тмурно, а видљивост слаба. Падала је хладна ситна киша помешана са снегом.
На Стаљинградском фронту артиљеријска припрема почела је дан касније, тачно у 10 сати. После десетоминутне канонаде, из својих бункера и скровишта излетели су совјетски тенкови и војници, устремивши се на противничке положаје.
© Sputnik / Слике са изложбе "Врућ снег Стаљинграда"Борбена дејства Црвене армије на прилазима Стаљинграду
Борбена дејства Црвене армије на прилазима Стаљинграду  - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Борбена дејства Црвене армије на прилазима Стаљинграду
Учесник у ратним догађајима, пуковник Вилхелм Адам овако описује ситуацију насталу тога нада:
У грозничавом настојању да спасу сопствени живот људи су остављали све што им је сметало да што пре побегну, бацали су оружје и опрему, возила пуна муниције непомично су стајала поред пута, пољске кухиње и запрежна кола су напуштени, јер су испрегнути коњи коришћени за јахање како би се што пре утекло. Страшан хаос је завладао…
У совјетском обручу је остало заробљено близу 230.000 немачких и румунских војника као и цео 369. пук хрватске пешадије. Унутар града се затекло око 10.000 цивила који нису стигли да се евакуишу као и хиљаде совјетских бораца које су до тада заробили Немци.
Све битке на Западном фронту кад се ставе заједно са једне стране и Стаљинградска битка са друге, она је већа и драматичнија од целог западног ратишта, истиче историчар и професор Предраг Марковић.

Министарство за пропаганду

Када се говори о америчкој науци и свемирском програму чак се ни не крију заслуге нацистичких научника којима је након краха Немачке и Нирнбершког процеса пружен азил, али се рад једног другог Немца, свесно и несвесно, користи неупоредиво чешће и на дневном нивоу. Јозеф Гебелс, Министар пропаганде, био је пионир у масовном лажном извештавању и преокретању свести грађана како би служили политички предвиђеној сврси.
© AP PhotoМинистар пропаганде Трећег рајха Јозеф Гебелс.
Министар пропаганде Трећег рајха Јозеф Гебелс. - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Министар пропаганде Трећег рајха Јозеф Гебелс.
Истог дана када је операција Уран отпочела, у немачким биоскопима су се приказивале новости са ратишта. Док су совјетске трупе потискивале нацисте, немачка публика је слушала о томе како је „Некадашња метропола на Волги, осим малобројних квартова, отета непријатељу. Немачки Вермахт се налази на Волги“. Баш као и многа данашња западна извештавања о ратним стањима по Европи и свету, пропагандне вести нису имале никакве везе са реалношћу.

Чувена руска зима

Обруч око Стаљинграда остао је непробијен а паралелно са војним напредовањем наступио је и удар оштре руске зиме. Волга се замрзла, олакшавајући Совјетима снабдевање унутар града. Заробљени немачки војници убрзано су остајали без горива за грејање и медицинских залиха, а хиљаде њих су почели да умиру од промрзлина, слабе исхране и болести.
© Sputnik / Слике са изложбе "Врућ снег Стаљинграда"Совјетска противваздушна одбрана је даноноћно бранила град од напада противничке авијације
Совјетска противваздушна одбрана је даноноћно бранила град од напада противничке авијације - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Совјетска противваздушна одбрана је даноноћно бранила град од напада противничке авијације
У јутро почетка контраофанзиве Црвене армије, Хитлер је на другој страни, далеко и од најдаље линије фронта из безбедности своје куће одржао један од својих монолога о „новим корацима према Уралу, Кавказу и Неви“. Док су немачки војници гинули, њихов вођа је држао пропагандни говор који се нико није усуђивао да прекине. Можда би тај говор и утицао на морал нациста да су могли да га чују, али холограми и интернет преноси који то данас омогућавају морали су да сачекају још осамдесет година.
Немци су умирали од глади, падајући по улицама Стаљинграда као покошени, а понестајало им је и муниције. Притиснути до самих обала Волге, одсечени без хране и оружја, налазили су се под целодневном совјетском паљбом и са копна, и са воде и из ваздуха.
CC BY 3.0 / Wiki/Bundesarchiv / Совјетски војник маше црвном заставом над централним тргом Стаљинграда 1943.
Совјетски војник  маше црвном заставом над централним тргом Стаљинграда 1943. - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Совјетски војник маше црвном заставом над централним тргом Стаљинграда 1943.
Видевши да је даље ратовање излишно и да би се њиме једино постигао непотребни губитак живота са обе стране, Руси су понудили услове часне капитулације. Услови су одбијени и поражена страна је практично збрисана.

„Мајка отаџбина зове!“

Због хероизма и жртава како бранилаца тако и становника, Стаљинграду је додељена титула „град херој“. Битка за Стаљинград постала је симбол совјетског отпора немачком нацизму и синоним за највећу могућу жртву отаџбини. Да није било Стаљинграда и уопште руске жртве, крајњи исход Другог светског рата био би потпуно другачији. Да није било руског отпора, Европом би завладало морбидно једноумље. Не би више било засебних држава, народа, историја, култура, већ би се све стопило у једноличну монолитну масу чије би бирократе диктирале не само политиком већ и начином размишљања на старом континенту. Победом Руса нису само спашени милиони словенских душа, већ и становништво читаве Европе које на ту чињеницу пречесто заборавља.
© Sputnik / Борис КауфманСтаљинград
Стаљинград - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Стаљинград

Крст замењен свастиком

Иако гледано у историјском контексту није прошло много времена од завршетка Другог светског рата и Стаљинградске битке, послератна дешавања и пропаганда довели су поједине словенске народе до такве и толике промене свести да би на уложеној пропаганди и министар Гебелс позавидео.
Марковић каже да би паралела која би се повукла између тадашњих и данашњих ратних дејстава била само и једино негативна јер су Стаљинградску битку ,,заједно извојевали сви народи Совјетског Савеза, пре свега, поред Руса, Белоруси и Украјинци".
Иако је Украјина за време Другог светског рата имала доста квислинга и следбеника нацистичке идеологије, не може се рећи да народ тадашње совјетске покрајине није дао свој допринос у борбама. Супротно својим прецима, украјински народ данас страда од последица пропаганде која је нацистичку неман оживела и предочила као пријатеља, а сопствену мајку земљу као окупатора и крвника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала