- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Срби најбоље на свету спремају за посао генерацију Зед – младе који не познају живот без мобилног

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаКупци у продавници посматрају нове паметне телефоне
Купци у продавници посматрају нове паметне телефоне  - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Студенти Економског факултета у Београду најбоље на свету знају како да се за преговоре о запошљавању спреми генерација Зед – млади који не знају за живот без (или пре) мобилне технологије. Они су победници међународног такмичења консултантске академије „Хај Бриџ“ из Дубаија која припрема кандидате за посао у водећим консултантским кућама.
Ова светски позната Академија за менаџмент схватила је да младима недостају основне вештине неопходне не само у послу консултанта. Поред стандардне едукације коју нуде, желе да имају и посебан курс за њих, а његово осмишљавање био је задатак међународног такмичења са хиљаду учесника из свих делова света, од Бразила до Азије, распоређених у више од 300 тимова.

Српски студент засенили планету

Екипа са Економског факултета, Илда Ђукић, Мина Томић, Петар Илић и Михајло Шипић, све их је засенила. Прво су урадили озбиљно истраживање и закључили да генерацији Зед приликом запошљавања пре свега фали вештина преговарања, правилан јавни наступ, али и критичко размишљање, односно начин приласка проблемима. Затим су отишли корак даље од свих.
„Поред тренинга који би се одржавао уживо са полазницима курса, осмислили смо и оне који ће се догађати на њиховој платформи, који ће моћи да се раде на телефону, онлајн. Али, уместо да само предложимо да се тако ради, нашли смо и партнера са којим би се Академија „Хај Бриџ“ спојила, да би направили апликацију која ће омогућити симулације преговарања“, објашњава двадесетогодишња Илда Ђукић.
© Фото : Спутњику уступио Proglas Public RelationsПобеднички тим Економског факултета Универзитета у Београду
Победнички тим Економског факултета Универзитета у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Победнички тим Економског факултета Универзитета у Београду

Апликација симулира реални живот

Она додаје да је реч о софтверу који су направили професори једног италијанског унверзитета, а Академија може да га купи и направи апликацију у којој би они који се кандидују за посао могли да вежбају преговарање. То је заправо, објашњава лауреаткиња, комплексна апликација која користи вештачку интелигенцију, како би сценарији разговора били што ближи реалности, правим животним ситуацијама и проблемима.
Али, то није све. Тим из Србије победио је и зато што је детаљно анализирао трошкове, истакли су се основним знањем из економије, имали су детаљно објашњење за сваки трошак, који је био реалан.
„Нашли смо професора који држи радионице јавног говора у Америци, и њему смо се јавили да питамо колико би отприлике коштало да се вежба јавни наступ, да се сниме видео клипови које би полазници курса могли да гледају преко наше платформе. Он нам је помогао да разрадимо план трошкова, тако да смо све спојили у целину и дали заиста релан план трошкова. То се судијама највише свидело, јер су други такмичари или имали нереална очекивања везана за трошкове или нису детаљно зашли у образложење“.

Бесплатна пракса за победнике

Прво место на светском такмичењу биће сјајна препорука када победници и сами буду тражили посао, поред симболичне награде од 500 долара донеће им и нова знања и вештине, онлајн ће на Академији из Дубаија имати тренинге са стручњацима који раде у водећим консултатским кућама.
© Фото : Спутњику уступио Proglas Public RelationsЛауреат Илда Ђукић и сама жели да се бави консалтингом.
Лауреат Илда Ђукић и сама жели да се бави консалтингом. - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Лауреат Илда Ђукић и сама жели да се бави консалтингом.
Ђукићева додаје да је српски тим приметио да је међу осталим такмичарима било и знатно старијих студената, па и оних који су већ дипломирали.
Ова студенткиња друге године у Београд је стигла из Новог Пазара, каже да се није покајала што је уписала Економски факултет. За њега се одлучила зато што је економија широка област, није знала шта је тачно занима, сада зна чиме жели да се бави.
„Када сам се учланила у клуб „ЕКОФ кејс стади“, морам да га поменем, јер нам је и омогућио да се такмичимо, почела сам да мало више разговарам са људима који раде у различитим индустријама. Схватила сам да ми се консалтинг баш јако свиђа, а када сам уписала факултет, нисам ни знала за ту професију“, каже Ђукићева.
Њен победнички тим у фебруару и марту очекује неколико нових такмичења. Своје знање поново ће тестирати на међународном нивоу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала