- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У Републици Српској пронађене велике резерве злата

© AP Photo / Mike Groll, FileЗлатне полуге
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Велике резерве злата пронађене су на локацији у близини места Језеро у Републици Српској.
Генерални директор компаније „Lykos Balkan Metals“ Милош Бошњаковић саопштио је да су досадашњи лабораторијски резултати геолошких истраживања на подручју општине Језеро показали високе садржаје злата.
„На три локације на територији општине Језеро потврђени су високи садржаји злата на контактима различитих литолошких јединица, и до невероватних 27,5 грама по тони у континуитету од чак 60 метара, што је неуобичајено висок садржај и за светски познате руднике злата“, изјавио је Бошњаковић.
Та компанија, листирана на аустралијској берзи, од прошле године на подручју Језера, на западу Босне и Херцеговине, обавља геолошка истраживања преко своје кћерке фирме СНК Метали. За пројекте у Републици Српској првобитно је обезбеђено 15,5 милиона конвертибилних марака (око 7,9 милиона евра).
Испитивање узорака у акредитованој лабораторији открило је веома висок потенцијал за наставак геолошких истраживања, а тај геолошки потенцијал овог подручја уједно је и инвестициони потенцијал значајан за развој не само ове општине, већ и унапређење квалитета живота становника и побољшање економских прилика на ширем подручју, наводе из те фирме.
Иако се ради о раној фази истраживања, из компаније „Lykos Balkan Metals“ поручују да се ови резултати могу сматрати једним од најбољих на подручју целе БиХ, али и Балкана. У 2023. години се очекује да ће компанија само у општину Језеро инвестирати више од 60 милиона конвертибилних марака.
За детаљне информације о лежишту, концентрацији и количини ове руде предстоје године детаљног рада на локалитету.
Менаџмент те компаније зато је позвао Владу Републике Српске да се укључи у подршку имплементацији ове стране инвестиције, како би се постигао максималан учинак на даљем економском развоју Републике Српске, а и Босне и Херцеговине у целости, преносе медији у БиХ.
Златно грумење - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Нађено ново налазиште злата у Србији - међу 100 првих у свету
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Колико ћемо профитирати од златне жице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала