- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Србији започет процес вантелесне оплодње са репродуктивним материјалом из Шпаније

© PixabayТрудна жена
Трудна жена - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
У Србији је почела да се ради вантелесна оплодња са репродуктивним материјалом који је у нашу земљу стигао из Шпаније, у оквиру првог контингента 24. јануара, рекао је данас директор Клинике за гинекологију и акушерству УКЦС "ГАК Вишеградска" др Александар Стефановић.
Он је Танјугу казао да су процеси започети и подсетио да је пре тога урађена вантелесна оплодња са домаћим материјалом, те да је трудноћа успешна.
"Парови и жене без партнера којима је потребна донација су већ довољно мука прошли и покушаја природним путем и ВТО и инсеминација, и они заиста желе да добију потомство било како, само да се затрудни било путем домаћих или страних донора. Ми из струке смо ту да им помогнемо, а подршка државе изузетно значајна за њих и нама је у таквим условима задовољство да радимо", поручио је др Стефановић.
Директор ГАК Вишеградска наводи да је управо та клиника највећа установа тог типа у региону, те да ове године слави 100 година постојања, а пре 32 године започела је процес ВТО у Србији.
"Заиста смо поносни што је управо овде основана Национална банка репродуктивних ћелија. То је једна од ретких државних банака у Европи и свету, обично су то банке при приватним установама, али наша држава се потрудила да то омогући и да се ћелије набаљвају и од домаћих и од страних донора. Потписан је уговор са четири банке, које се налазе у Шпанији, две у Данској и у Чешкој", објаснио је Стефановић.
Додаје да се у Вишеградској у децембру кренуло са првим паровима и женама без партнера у процес са домаћим донорима, а да је сада у току процес и са увезеним ћелијама.
"Оно што је веома важно за наше грађане је да, осим што ће моћи да бирају из које земље желе да им стигне материјал, моћи ће да бирају и у ком центру у Србији, од 22 у колико се поступак ради - желе да обаве ВТО", казао је Стефановић.
Наглашава да није у питању само новчана олакшица за све парове и сингл жене, већ и олакшавајућа околност за све грађане јер више неће морати да путују ван Србије како би то обавили.
"Пре нека три месеца откад је почео да ради кол центар, свакодневно је звонио телефон, а јавило се близу 400 интересената. Од када се пријављују и путем е-управе, преко 500 се јавило за дониране ћелије, највише за јајне ћелије, а мање за сперматозоиде. Више од 50 од тога су сингл жене", рекао је он.
Додаје да и они који не испуњавају услове за поступак о трошку државе, могу да га спроведу о свом трошку са донираним ћелијама.
Стефановић посебно истиче значај основаног Центра за онкофертилитет, такође у Вишеградској, који према његовим речима представља референтни центар у Србији за очување репродуктивног материјала код онколошких пацијената.
"Младе жене све чешће одлажу материнство, а истовремено расте опасност од обољевања од малигних болести. Чим смо основали тај Центар пацијената је било доста. Због тога, врло је значајно што сада о трошку државе могу и замрзавати ткива и ћелије оних који евентуално иду на операције где ће им се уклонити генитални органи или услед хемиотерапије опасти репродуктивна способност, дакле и мушкарци и жене могу да замрзну и након излећења оснују потомство", поручио је др Стефановић.
Примена хемиотерапије делује токсично на јајне ћелије и сперматозоиде, па се зато код младих особа пре започињања терапије замрзавају ткиво јајника, јајне ћелије, ембриони и сперматозоиди како би после излечења могле да добију бебу, такође о трошку државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала