- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Узалуд се надају: Хтели би да казне Русију, а опет кажњавају себе

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Европски парламент позива на увођење десетог пакета санкција против Русије, али ни овај, као ни претходни пакети неће успети да изолују и ослабе руску државу, а негативан ефекат имаће пре свега европска привреда, оцењују руски економисти. Главни мотив за нове санкције они виде у томе што украјинској војсци лоше на иде на фронту.
Група европских парламентараца, у којој су, између осталог, били и посланици из Чешке и Финске – Маркета Грегорова и Сергеј Лагодински, представили су нацрт резолуције о припремама за самит Европска унија-Украјина. У овом документу говори се о потреби спровођења низа антируских мера, укључујући усвајање десетог пакета санкција против Москве.
„Европски парламент позива државе-чланице да усвоје десети пакет санкција Русији што је пре могуће, као и да поднесу предлоге за даље проширење санкција на нове секторе и појединце“, наводи се у документу.

Санкције неће ослабити руску државу

Руски економиста Василиј Колташов захтев за нове санкције Русији објашњава тиме што је ситуација на фронту изузетно компликована за Украјину.
„Због тога Запад наставља да врши одређене потезе у нади да ће Русија негде да се „заглави“. Они сматрају да ће новим пакетом санкција успети да погоде руску економију и уздрмају руско друштво. А што се тиче Европског парламента, он није независан. Та структура искључиво следи упутства Сједињених Држава а стратешки циљ Американаца је постизање политичког краха у Русији. Европски парламент, односно, европски политичари, само су оруђе у овој игри. И преко оваквих структура САД и спроводе своју политику“, објашњава саговорник Спутњика.
Руски економиста и експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев каже да Запад гаји наду да ће увођењем десетог пакета санкција успети да ослаби Русију. Међутим, наш саговорник тврди да ће и овај пакет проћи као и сви претходни.
„Американци се труде да преко Европе ослабе Русију. И да би остварили свој циљ они су уводили пакете антируских санкција. Међутим, ове санкције немају никаквог ефекта. И никако не утичу на нашу привреду. Русија се фокусирала на друга тржишта. Наша земља се бави супституцијом увоза. Саме санкције су можда чак и корисне за нас. Захваљујући њима, успели смо да се оградимо од НАТО-а и Запада. И они су ти који се сада налазе у безизлазној ситуацији“, констатује наш саговорник.

Погодиће искључиво европску привреду

Ако десети пакет санкција буде уведен, он ће, према мишљењу Колташова, бити уперен против одређених руских држављана, званичника и компанија.
„На списку ће се налазити руски држављани и званичници. Осим тога, они ће можда увести ограничења чак и европским компанија које одржавају испоруке Русији или задржавају радна места на руском тржишту. Осим тога, могу забранити било какве трансакције чак и преко посредника са руским компанијама. А ово може скупо да кошта европски бизнис. Европске нације треба да одржавају и развијају трговинске односе са Русијом а не да губе приступ руским ресурсима који могу да им обезбеде стабилне изворе енергије“, објашњава саговорник Спутњика.
Како каже Колташов, ове санкције неће погодити Русију, него Европу.
„Овај пакет санкција погодиће европске компаније, посебно оне које се налазе у Немачкој. Европска привреда није одржива. Она нема перспективе. А што се тиче руске, она наставља да се развија. Русија има много праваца у трговини. Постоји, на пример, азијски правац. И нашу земљу пакети санкција неће моћи изоловати. То, једноставно, није могуће. Али ова година ће вероватно бити година проблема за европску привреду“, констатује Колташов.
Бељајев напомиње да су сви претходни пакети санкција погодили искључиво европске земље.
„Они мисле да су пакети санкција критични по нашу земљу. Међутим, ово је све јако утицало на Европу. Тамо бесни инфлација. Одржавају се социјални и економски протести. Дошло је чак дотле да је Француска принуђена да подиже старосну границу за пензионисање. Чак и да то не утиче директно на економију, негативно се одражава на народ“, објашњава наш саговорник.
На питање како ће Русија реаговати на десети пакет санкција ако буде уведен, Бељајев каже да верује да ће руска држава остати мирна.
„Ми смо схватили да нама ништа не прети. И схватили смо како треба да се понашамо у овој ситуацији. Међутим, ако поједине земље почну да зарађују бодове на томе што ће покушати да заоштре односе са нама на економском плану, онда можемо дати неку врсту одговора, међу којом ће бити ограничење на, пре свега, резерве енергије“, наглашава Бељајев.
Треба напоменути да су европски политичари предложили проширење списка на ком се налазе лица којима су уведене санкције. На овај списак биће додата и, како је наведено, „лица руских пропагандних медија која шире антиукрајинска осећања“. Осим тога, предложено је увођење потпуног ембарга на увоз руских фосилних горива и уранијума, као и потпуни престанак коришћења гасовода Северни ток и Северни ток 2.
Подсетимо, Европска унија увела је девет пакета економских и индивидуалних санкција Русији од фебруара 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала