- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стејт департмент потврдио: Блинкен одлаже посету Кини због „шпијунског аеростата“

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини одлаже се због ситуације са „шпијунским аеростатом“, саопштио је високи званичник америчког Стејт департмента на брифингу.

„Примили смо к знању саопштење кинеске стране у коме су изразили жаљење. Међутим, присуство тог балона у нашем ваздушном простору је јасно кршење нашег суверенитета и међународног права. И то што се догодило је неприхватљиво. Након консултација са партнерима из других ресора, као и са Конгресом, дошли смо до закључка да тренутно нису погодни услови за посету државног секретара Блинкена Кини“, рекао је представник Стејт департмента.

Он је истакао да је посета припремана од прошле године и да је требало да буде од великог значаја за разговор о билатералним питањима, али у актуелној ситуацији то „постаје немогуће“ и посета ће бити „одложена“.

Амерички званичник је нагласио да Блинкен планира да посети Кину „првом приликом, када услови дозволе“.

Приступ односима САД и Кине није се променио због ситуације са аеростатом, а Сједињене Америчке Државе наставиће да одржавају отворене канале комуникације са Пекингом, између осталог и у циљу разговора о поменутом инциденту, рекао је представник Стејт департмента.
Он је истакао да Вашингтон и даље сматра аеростат „шпијунским“.
Раније је телевизија „Еј-Би-Си њуз“ саопштила да ће Блинкен одложити посету Кини која је била планирана за следећу седмицу због ситуације са аеростатом.
Раније је агенција „Блумберг“ писала да америчка администрација само разматра могућност одлагања или отказивања Блинкенове посете Кини.
Представник Пентагона је раније саопштио да је изнад САД примећен обавештајни балон и да војска сматра да припада Кини. О ситуацији је информисан председник САД Џозеф Бајден. Вашингтон је био у контакту с Пекингом тим поводом. Војска се није усудила да обара балон због ризика за цивиле, а како је саопштио Пентагон, објекат не представља опасност у ваздуху.
Огласило се Министарство иностраних послова Кине које је саопштило да се кинески аеростат озбиљно удаљио изван предвиђене путање услед ветра, те да Пекинг жали што се нашао изнад САД. Портпаролка Министарства иностраних послова Кине Мао Нин је позвала да се не спекулише на тему „кинеског шпијунског аеростата“.
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Руски стручњак објаснио зашто САД не покушавају да оборе наводно кинески балон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала