- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници створили нову врсту леда

© Fotolia / CapifruttaМикроскоп
Микроскоп - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Научници су уз помоћ уређаја који се може описати као огроман шејкер за коктеле у склопу истраживања о понашању воде у екстремним условима створили нову врсту раније непознатог леда који би могао да постоји на леденим сателитима у Сунчевом систему.
Истраживачи су рекли да су користили процес такозваног млевења с куглама да би снажно продрмали обичан лед који су заједно с челичним лоптама сместили у резервоар охлађен на минус 200 степени. Резултат тог процеса назвали су „аморфни лед средње густине“ или МДА, који је изгледао као бели прах.

Уобичајен лед и аморфни лед – у чему је разлика

Уобичајен лед је кристалне структуре, са два молекула воде, два атома водоника и једним атомом кисеоника поређаним према правилном узорку. Молекули воде аморфног леда имају неорганизовану форму налик оној какву имају течности.
Практичносав лед на Земљи постоји у познатом кристалном облику, али аморфни лед је најчешћи облик воде у свемиру. Научницису досад пронашли 20 различитих врста кристалног леда и три врсте аморфног леда.
„Готово сав лед у свемиру је аморфан и то у облику званом аморфни лед ниске густине. Он се ствара када се вода кондензујена зрнима прашине у свемиру. Комете су такође аморфни лед. Текућој води су потребни веома посебни услови какви су на Земљи“, рекао је Кристофер Салзман, професор хемије на Универзитетy Колеџ Лондон и главни аутор истраживања објављеног ове недеље у часопису „Сајенс“.

Европа или Енкелад

Истраживачи претпостављају да би услови које су створили у лабораторијимогли да постоје на леденим месецима попут Јупитеровог сателитаЕвропе или Сатурновог сателита Енкелада. Истраживање би могло довести до бољег разумевања воде, молекулакључног за живот.
„Чињеница да овај нови облик леда има сличну густину као и текућа вода вероватно је најважнији аспект овог открића“, рекао је професор хемије на Универзитету Кембриџ и коаутор студије Ангелос Михаелидес.
Салзман је рекао да се поставља питање да ли је МДА заправо текућа вода, само на ниским температурама.
„МДА пружа прилику да напокон можда схватимо текућу воду и њене многе аномалије“, додао је Салзман, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала