- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шапић објавио зашто ће зоолошки врт бити премештен са Калемегдана

© Tanjug / MILOЉ MILIVOJEVICГрадоначелник Београда Александар Шапић
Градоначелник Београда Александар Шапић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
После скоро 100 година београдски Зоо врт се премешта на језеро Ада Циганлија, како би Калемегдан могао да буде заштићен УНЕСКО листом културне баштине, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић приликом представљања будућег плана зоо врта.
"Због услова у којима се животиње налазе, а и због нашег највећег културног добра Калемегдана које није заштићен УНЕСКО листом одлучили смо да је Ада Сафари прави избор", изјавио је Шапић и подсетио да је било сличних предлога и до сада.
Казао је како је бивши директор Вук Бојовић желео да се Зоо врт премести на Велико ратно острво што није било могуће због честих поплава, као и да је један од планова био да се Зоо врт пресели негде на градску периферију, од чега су одустали.
"Сматрамо да зоо врт треба да буде део градске целине да би био близу људи који ће да га посећују и због комфора животиња, Ада Сафари је очигледно решење где ће животиње бити у природи, поред реке у зеленилу у тишини, али и практично у центру града", оценио је градоначелник.
Шапић је изјавио да се неће градити зграде на месту где је сада Зоо врт, а када се он измести на Аду Сафари.
Он је то рекао приликом представљања новог плана за премештање Зоо врта на питање новинара о спекулацијама да ће на месту Зоо врта да се изграде пословни простор и зграде.
„Увек ће бити дезинформација и лажи, чуо сам да хоћемо да озидамо цео Калемегдан, али је нама циљ да сада већ кренемо у разговоре са УНЕСКО-м, премештање Зоо врта је био само један услов“, рекао је Шапић.
Говорећи о губитку једног од симбола Београда Шапић је оценио како није нигде видео да се грађани жале.
„Ми не укидамо Зоо врт, него га премештамо у хуманије услове за животиње и правимо боље услове за посетиоце, у исто време чувамо нашу културну баштину. Ја не видим како би иједан становник Београда могао да буде угрожен овим планом“, рекао је Шапић.
Говорећи о оближњем насељу Партизан, које ће морати да сруше ради изградње Зоо врта, у којем живи око 270 породица, Шапић је изјавио да су преговори о одговарајућој стамбеној компензацији већ започети, као и да се разматра где ће бити изграђени станови за оне који ће бити пресељени
"Нико неће остати без крова над главом", обећао је Шапић.
Додао је да ће на једној од следећих скупштина разговарати о реализацији пешачког моста од Аде до Новог Београда
"Искористићемо део плана који је усвојен пре више од 10 година, покушаћемо да једну од траса Савске жичаре која је требало да повезује Нови Београд са Кошутњаком, саградимо до Аде", рекао је градоначелник и додао да ће на тај начин повезати два дела града.
Иако пројекат новог Зоо врта још увек није готов, градоначелник се нада да ће бити завршен за две то три године, а нови Зоо врт би се простирао на 14 хектара, што је дупло више од садашњег.
Пингвини у Бео зоо врту - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
ДРУШТВО
Зоолошки врт сели се из центра Београда, позната нова локација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала