- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Турски генерал у пензији: Украјинци немају техничку могућност да пилотирају авионима Ф-16

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Украјински пилоти не могу да управљају авионима Ф-16 и да воде бригу о њиховом техничком сервисирању, то је немогуће. Ако ти авиони буду били предати Украјини, њима ће морати да пилотира персонал из других земаља“, рекао је генерал-мајор турске војне авијације у пензији Бајазит Караташ.
Бивши пилот, који је током каријере дуго пилотирао ловцима Ф-16, наводи да ће украјински војници морати да прођу најмање две године обуке ради управљања тим авионима, пре него што седну у њихову кабину.
Говорећии о политичкој основи за предају борбених авиона Украјини, генерал је нагласио да САД теже максимално да продуже трајање борбених дејстава и да прошире зону на којима се борбе воде.
„Они желе да постигну то да Русија истроши своје ресурсе, а да потом интезивирају питање слања оружја Украјини. Ипак, чак и у случају да се пошаље неколико десетина тенкова 'леопард', то не може кардинално да промени ток сукоба и да донесе победу Украјини. На основу тога могу се постићи неки ситни успеси у одређеном правцу, али кроз неколико дана руска војска ће уништити то наоружање. Чак и ако Кијеву буду дали старе совјетске авионе, то неће бити довољно да би се преокренуо ток рата у корист Украјине. У суштини, ваздухопловне снаге Украјине су већ уништене, а то што ће им предати неколико десетина Су-27 ни на који начин неће помоћи Украјини да промени распоред снага“, закључио је Караташ.
САД би могле да дозволе другим земљама да испоручују ловце Ф-16 Украјини, пренео је лист „Политико“ позивајући се на неименовани извор у Пентагону. „Званичници би могли да размотре могућност да дозволе другим земљама да предају своје ловце Ф-16“, навео је извор.
Представник Пентагона је подсетио да услед извозних ограничења земље које увозе ове авионе не могу самостално да их предају другим земљама, али ће САД размотрити одговарајуће захтеве да се ловци Ф-16 ипак испоручују.
Раније су Пољска и Холандија саопштиле да желе да предају Украјини ловце Ф-16 које имају у свом наоружању.
Тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Пољска иницирала формирање "тенковске коалиције" за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала