- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Важно откриће код Палате Србија

CC BY 3.0 / Michael Angelkovich/Википедија / Палата Србије
Палата Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Код Палате Србија у Београду откривени су геотермални извори који највероватније могу да буду довољни за грејање и хлађење те зграде, која има 65.000 квадрата и у којој је смештен део државне администрације.
Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спровео је истраживање геотермалних ресурса на локацији Палата Србија и прелиминарни резултати су потврдили да постоји потенцијал за примену геотермалне енергије, који може да задовољи значајан део енергетских потреба ове зграде.
Истраживање је спроведено у партнерству са Министарством рударства и енергетике и у сарадњи са Управом за заједничке послове републичких органа и Развојном банком Савета Европе (ЦЕБ).
Како је саопштио УНДП, финансијска исплативост тог потенцијала биће утврђена кроз израду Студија изводљивости.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДелегација привредника из САД у Палати Србија
Делегација привредника из САД у Палати Србија  - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Делегација привредника из САД у Палати Србија
Ове активности су почетни корак у реализацији вишегодишњег програма „Енергетска ефикасност у зградама централне власти“, који обухвата 28 објеката, а вредан је 40 милиона евра.
Коришћењем геотермалних ресурса за производњу енергије за потребе зграде Палата Србија смањила би се потрошња фосилних горива, а тиме и емисије ЦО2.
Такође, побољшали би се услови за рад запослених и омогућиле уштеде у трошковима за енергију.
Коначно, одговорило би се на све већу потребу за увођењем нових, локално расположивих и чистих извора енергије и допринело зеленој транзицији српске привреде и друштва.
Изведена истраживања су први корак у оквиру енергетске санације објекта Палата Србија, а следи израда Студије оправданости енергетске санације зграде која ће утврдити обим, врсту и начин коришћења система са обновљивим изворима енергије, након чега ће се приступити изради одговарајуће пројектно-техничке документације.
Дошло се до закључка да је геотермални потенцијал довољан да покрије енергетске потребе које је зграда имала за грејање и хлађење 2019, 2020. и 2021. године.
Студија изводљивости и енергетски прегледи ће дати прецизнију слику енергетских потреба зграде, могућности искоришћења геотермалног потенцијала као и вредност смањења емисије ЦО2, коришћењем геотермалне енергије, пренео је Танјуг.
Ерупција гејзира Бисерни у Долини гејзира у Кроницком државном резервату природне биосфере на Камчатки  - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Геотермална енергија — неискоришћени ресурс Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала