- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка направила изузетак: Антируске санкције за нафтне деривате неће важити за Бугарску и Хрватску

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаНафтна платформа у Балтичком мору
Нафтна платформа у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе изузеле су из санкција, које су повезане са увођењем граничне цене за руске нафтне деривате, испоруке у Бугарску, Хрватску и земље-чланице Европске уније које немају излаз на море, саопштило је Министарство финансија САД.
Сједињене Америчке Државе, заједно са савезницима, од 5. фебруара забрањују својим компанијама и грађанима да поморским путем превозе руске нафтне деривате који се не уклапају у граничне цене – 100 долара по барелу за нафту којом се тргује по премијум цени и 45 долара за нафту којом се тргује уз попуст.
У генералној лиценци 56А Министарство финансија САД наводи да и даље важи изузеће од санкција на увоз сирове нафте и да се додаје изузеће од санкција на увоз нафтних деривата у „Бугарску, Хрватску или земље чланице Европске уније које немају излаз на море“.

Мађарска ће моћи да прерађује руску нафту

Министарство енергетике Мађарске саопштило је да ће земља и након ступања на снагу ограничења цене за руске нафтне деривате 5. фебруара и даље моћи да прерађује руску нафту у земљи.

„Мађарска је добила привремено изузеће од санкција за нафту која стиже нафтоводом, тако да ће и даље бити могућа прерада и дистрибуирање производе руског порекла у земљи. Међутим, са другим земљама је могуће трговати само производима који нису руског порекла“, наводи се у саопштењу министарства.

Како се оцењује, последице нових санкција, које сада ступају на снагу, у дугорочној перспективи могу утицати и на Мађарску.
„За стабилно снабдевање Мађарске горивом неопходан је увоз, стога повећање цена горива у Европи због санкција могло би да утиче и на Мађарску“, саопштило је министарство.

Мађарска против ширења санкција

Како се наводи, постоји вероватноћа да ће након ступања санкција на руске нафтне деривате 5. фебруара у Европи доћи до поскупљења дизела као и његове несташице јер је Русија покривала половину потреба Европе за дизел горивом.
Министарство подсећа да је Мађарска била против проширења санкција на руски енергетски сектор, пошто највећи део нафте у земљу долази из Русије преко нафтовода „Дружба“.
„На дневном реду ЕУ су свеобухватне енергетске санкције, укључујући санкције које се односе на нуклеарну енергију и увоз гаса. Влада Мађарске је категорички против даљег проширења санкција које су уведене на енергенте“, саопштило је министарство.
Европска комисија је издала саопштење у коме је потврђено да ЕУ од 5. фебруара уводи граничне цене за руске нафтне деривате са прелазним периодом од 55. дана. Граничне цене су договорене заједно са чланицама Г7 и Аустралијом. Забрана увоза руских нафтних деривата у ЕУ такође ступа на снагу 5. фебруара.
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
РУСИЈА
Нико неће диктирати Москви цену њене нафте – Путинов указ о контрамерама ступа на снагу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала