- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Грујичићева позвала јавност да подржи закон о забрани пушења у затвореном простору

© Sputnik / Лола ЂорђевићДаница Грујичић
Даница Грујичић   - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Министарка здравља Даница Грујичић је, на конференцији у оквиру кампање "Рак је излечив", позвала јавност да подржи доношење закона о забрани пушења у затвореном простору.
"Молим вас да подржите Министарство здравља да донесе закон у вези забране пушења у затвореном простору. Притисак се мора извршити на Министарство финансија које тврди да држава од цигарета зарађује новац. Приоритет мора бити здравље наших људи", рекла је Грујичић.
Она је истакла да је превенција карцинома плућа могућа и да је од почетка вируса ковид-19 повећан број новооткривених карцинома плућа код пацијената.
"Можемо имати превенцију карцинома плућа. Цео свет је имао скрининг плућа током ковид-19 пандемије. У Србији се у то време повећао број дијагноза новозаражених са 5.000 на 7.000, дакле 2.000 људи је на време открило карцином плућа", каже Грујичић.
Према подацима Удружења за борбу против рака плућа, које блиско сарађује са Министарством здравља, сваке године од карцинома плућа просечно оболи 6.000 људи од којих 4.600 изгуби живот.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала