- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Неочекивана мировна понуда из Вашингтона: Да ли је у позадини нови амерички рат /видео/

CC BY 2.0 / Flickr/The U.S. Army / Амерички специјалци
Амерички специјалци - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Поприлично злогласна а, изгледа, и непристојно утицајна америчка РАНД корпорација – која је још пре четири године затражила да Украјина буде наоружана смртоносним оружјем и да се Немачка одрекне руског гаса, па се то заиста и догодило – сад тражи да Америка престане да наоружава Украјину. И да склопи мир, или барем примирје, с Русијом.
Наравно, не зарад мира у свету и човекољубља – да им је до тога, ономад би затражили да се Украјина снабдева цвећем, а не оружјем – већ да би Америка могла да се окрене свом новом рату. С Кином.

Разапињање Русије

РАНД корпорација, институт америчког војно-индустријског комплекса који значајан део свог посла обавља за потребе и на рачун Пентагона, 2019. је објавила студију под насловом „Разапињање Русије“. Био је то, заправо, списак мера, од економских до геополитичких, које је потребно спровести како би се Америка с Русијом надметала с надмоћне позиције.
Све је било ту што је потом и спроведено. „Ометање извоза нафте“, санкције Русији и „смањење европске зависности од руског гаса“ све до „спречавања експанзије гасовода“; знамо шта се изненада догодило са Северним током. Предложено је и наоружавање Украјине које је тад још било табу тема – процењивали су чак у РАНД-у и да би то могло да доведе до руске интервенције, па им није сметало да баш то предложе – препоручили су и „експлоатацију јерменско-азербејџанских тензија“, и „промоцију промене режима у Белорусији“, и обојену револуцију у Казахстану, и „изолацију Придњестровља“, и ено, Молдавија све гласније кокетира с НАТО интеграцијама.
Речју, или су необично видовити у РАНД корпорацији, или нису видовити него довољно утицајни да њихове препоруке буду спроведене у дело. Колико је тај утицај злоћудан, очигледно, није потребно посебно наглашавати.

Украјина није најважнија

А сада се РАНД корпорација оглашава новом студијом, овог пута, под заводљиво доброћудним насловом, препоруком, „Избећи дуготрајан рат“. Јер „оптимистички сценарио“ у виду повлачења Русије и, поврх тога, „плаћања репарација“, наводе аутори, „невероватан је“.
Штавише, констатује се цинично, уосталом, сасвим у духу добро познате англосаксонске солидарности, „контрола територије, иако је значајна за Украјину, није и најважнија димензија будућности рата за САД“. Напротив, евентуални „украјински територијални добици са собом носе потенцијалне трошкове и ризике за Сједињене Државе“.
Калкулација РАНД-ових експерата је једноставна колико и сурова – инсистирање на освајању територије „повећава ризик од продужавања рата“, а „продужени рат представља значајну претњу интересима САД“.
У најкраћем, „интензитет војне помоћи може да постане неодржив после извесног времена јер су већ сада европске и део америчких залиха оружја на измаку“, а уз то ће и „цена коју САД и Европска унија плаћају да украјинска држава остане економски солвентна током времена бити вишеструко повећана“. А на све то и глобални економски шок, „оштар раст цена енергената који је допринео инфлацији и успоравању економског раста. Очекује се да ће ови трендови најтеже погодити Европу“, наводи РАНД.

Признање пораза и ратнохушкачке намере

И зато препоручује да САД „предузму кораке“ да се рат оконча у средњем року. А то ће учинити тако што ће уценити свог савезника, и покушати да подмите противника.
Украјинска моћ, наиме, констатује РАНД корпорација, „у великој је мери зависна од непредвидљивог спољног фактора: од помоћи Запада“, те стога „САД могу да услове будућу војну помоћ Украјини њеном спремношћу за преговоре“.
© AP Photo / LIBKOSУкрајински војници поред америчке хаубице М777 у Херсонској области
Украјински војници поред америчке хаубице М777 у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Украјински војници поред америчке хаубице М777 у Херсонској области
Решење које се препоручује: „трајна неутралност Украјине“, „строга ограничења страног војног присуства“ у тој земљи, и, могућност укидања санкција Русији.
Није ово само неизговорено признање пораза њихове намере да се сломи Русија, иако је свакако и то; али није ни позив на мир. Јер се иза њега не крију мирољубиве, него ратнохушкачке намере.

Суочавање са Кином

У документу се, наиме, на више места истиче да ће „способност САД да се фокусира на остале глобалне приоритете – а нарочито на суочавање с Кином – бити зауздана све док рат апсорбује време и војне ресурсе Америке... Продужени рат, који повећава руско ослањање на Кину, обезбедиће јој предност у односу на САД“.
Ен-Би-Си пак истовремено открива да је генерал Мајк Минихан, заповедник Мобилне ваздухопловне команде који под собом има око 110.000 припадника америчких оружаних снага, својим подређеним официрима послао поруку да му „осећај каже“ да ће већ до 2025. Америка бити у рату с Кином. Док Мајк Мекол, републикански конгресмен и председавајући Одбора за спољне послове, коментарише да су „шансе веома високе“ да ће до тог рата заиста и доћи.
© AP Photo / Andy WongКина
Кина - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Кина
Наравно, претходно треба да се види да ли ће се, и како, разрешити рат Запада и Русије у Украјини. Око тог питања, чини се, постоји озбиљан сукоб међу онима који се питају; да ли да воде само један, или бар два рата. РАНД корпорација, али и начелник Генералштаба америчке војске Марк Мајли, сматрају да је, на пример, заузимање Крима нереално, и да би и сам покушај да се то учини водио непожељној ескалацији. Други, које представља генерал Бен Хоџис, некадашњи заповедник америчке војске у Европи, поручују да „Украјина мора, и ако је у правој мери подржимо, може, да освоји Крим“.
Која ће од ове две струје превладати? Зашто РАНД корпорација тражи примирје са Русијом? И да ли то значи да Кина већ мора да буде спремна за рат с Америком?
О овим су питањима у „Новом Спутњик поретку“ говорили генерал у пензији Божидар Форца и научни сарадник Института за међународну политику и привреду Александар Митић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала