- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Филм о човеку који је описменио југословенски рокенрол | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Каква се прича крије иза наслова документарца „Памтите ме по пјесмама мојим“ посвећеног најслушанијем српском песнику Душку Трифуновићу?
Зашто је публика плакала на новосадској премијери одржаној 28. јануара, на годишњицу Трифуновићеве смрти, како је и овај филм (још једном) потврдио да је реч о можда не најчитанијем али свакако најслушанијем песнику чији су стихови описменили југословенски рокенрол – за „Орбиту културе“ објашњава Гордана Ласковић, један од аутора филма.
Какву судбину деле деспот Ђурађ Бранковић и његова дворска библиотека, зашто су из историје скрајнути и он и драгоцено рукописно благо однето из Смедерева након пада тог града 1459. Године, има ли могућности да се оно што је од тада расуто по свету врати у Србију, макар у дигиталној форми – за „Орбиту културе“ открива директорка Народне библиотеке у Смедереву Марина Лазовић.
Зашто сматра да је од највеће важности да се разумемо, нарочито у свету у ком неко не може да буде на миру, како пребацити фокус на себе, да бисмо били бољи људи и тако допринесемо друштву у коме живимо, за Спутњик објашњава један од добитника награде за животно дело фестивала Кустендорф, који је ове године на Мећавнику био у улози члана жирија за доделу награда – глумац Славко Штимац.
Какво искуство је понео из сарадње са чувеним Никитом Михалковим у чијим је филмовима био супервизор визуелних ефеката, шта је научио од великог руског редитеља објашњава професор Факултета драмских уметности, сниматељ слике, фотограф и визуелни уметник Иван Шијак.
Да ли је представа, када настаје по мотивима сопственог дневника вођеног током лечења од карцинома – више од позоришта и театарске катарзе, може ли глумица, уз то и првакиња суботичког позоришта, преузети улогу терапеута – питамо ауторку монодраме „Браво за кловна“, првакињу Драме НП у Суботици Мињу Пековић.
Шта ће се наћи пред публиком ДОК#5 фестивала, о чему говоре савремени документарни филмови, зашто овај жанр представља онај део уметности којој се верује – питамо уметничког директора и селектора фестивала Игора Тохоља.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 4.02.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала